Při jarní procházce lesem nebo zahradou se vyplatí zamířit zrak na rašící dřeviny. Mladé, ještě světle zelené výhony mnoha z nich jsou totiž jedlé. Někdy chutnají lehce nasládle, jindy připomínají spíš listy salátu.
Mladé výhonky stromů odstřihněte a ochutnejte
Mladé výhony snadno odstřihnete nůžkami. Určitě je netrhejte, protože byste stromu mohli ublížit. Pro svou potřebu seberte vždy jen pár špiček nebo listů, abyste nenarušili růst. Důležité je také vědět, že byste měli sklízet nejlépe v úrovni očí a výš, kde už nenajdete stopy po okusu zvěří. A vhodné místo pro sbírání smrkových výhonů samozřejmě není ani park.
Připravte si med z mladého smrkového jehličí
Do sběru smrkových špiček na přípravu domácího smrkového medu se pusťte v době, kdy se na koncích větví objeví světle zelené přírůstky a zároveň z nich už opadly hnědé šupiny pupenů. Postup je snadný: 200 g mladého smrkového jehličí nechte 12 hodin louhovat v kastrolu s 1 l vody. Přidejte 2 citrony nakrájené na plátky, přiklopte, 30 minut zvolna vařte a nakonec sceďte. Do tekutiny přidejte 1 kg cukru a za stálého míchání vařte na mírném ohni 30 minut. Nalijte do sklenic a pevně uzavřete.
Podomácku připravený med nejen skvěle chutná, ale má také antibakteriální účinky a usnadňuje odkašlávání. Je proto dobrým lékem na kašel, podle chuti buď samotný́ na lžičce, anebo přidaný do čaje. Pryskyřice, které jsou v medu rozpuštěny, působí blahodárně i na podrážděný žaludek.
Mladé listy stromů obsahují vitaminy i minerály
Listy lípy, břízy, buku červeného, javoru, jilmu, topolu a lísky dokážou lidskému tělu poskytnout mnoho životně důležitých látek, a jsou proto považovány za ideální zeleň pro jarní očistnou kúru. Vychutnejte si je natrhané nebo nakrájené na drobné kousky v salátu nebo jako součást smoothie. Nejlépe chutnají hodně mladé listy. S postupujícím časem jsou tužší a tužší a obtížně se žvýkají:
- Listy břízy jsou například skvělým zdrojem vitaminu C, lze jíst syrové, například v salátech. Čaj připravený z březových listů má detoxikační, odvodňovací a močopudné účinky, a je proto vynikajícím podpůrným prostředkem při léčbě infekcí močových cest a dny.
- Mladé listy buku červeného jsou bohaté na životně důležité látky. Rozžvýkané zasyrova přispívají k čištění krve a mají protizánětlivé účinky. Přikládání listů buku na furunkly (bakteriální hnisavé onemocnění kůže) nebo na ječná zrna údajně podporuje hojení.
- Listy javoru klenu zase obsahují řadu důležitých minerálů, jako je hořčík, draslík a vápník, a také hodnotné bílkoviny. Nejsou snad ideální zelení do salátu?
- Listy lípy srdčité neboli malolisté mají příjemně sladkou chuť a tělu poskytnou extra porci jódu pro štítnou žlázu.
- Čaj připravený z čerstvých listů lísky obecné pročistí krev a zmírní průběh průjmového onemocnění. Rostlinné látky fytosteroly, které jsou v nich obsaženy, rovněž regulují hladinu cholesterolu v krvi.
- V lidovém léčitelství se s úspěchem používá také kůra dubu. Odvar z ní je bohatý na třísloviny a přispívá k mírnění bolesti v krku a zánětů sliznic v oblasti konečníku. Často se také používá na obklady při kožních vyrážkách. Dubovou kůru nesbírejte v přírodě, pořídíte ji v každé lékárně.