Zapomeňte na tradiční přípravu kadeřávku a vyzkoušejte třeba kapustové chipsy

Ve zkadeřených listech kadeřávku se při nízkých teplotách rozkládají škroby na jednoduché cukry, což se projeví sladší chutí a také větší stravitelností kadeřávku. Mráz mírní i typickou kapustovou vůni

Kadeřávek: zelenina, která mrazem sládne a na záhonu vydrží až do března. Které odrůdy si na jaře vysít

www.nkz.cz

Zapomeňte na tradiční přípravu kadeřávku

Při tradiční kuchyňské přípravě se zkadeřené listy mají vařit alespoň hodinu. Vyzkoušejte pro jednou ale jiný postup: listy kadeřávku jen krátce spařte a pak je nechte chvíli stát na mírném ohni. Šetrným vařením si zachovají většinu vitaminů i chuť typickou pro danou odrůdu. 

A nenechte se odradit změnami barev kadeřávku: odrůdy s načervenalým nebo červenofialovým olistěním při zahřátí mění barvu do nahnědlých odstínů. A přesně tak to má být. 

U syrového kadeřávku si hlídejte míru 

Křehké vrcholové listy je také možné konzumovat zasyrova v ochucených míchaných salátech. Syrový kadeřávek si zachovává živiny, ale platí u něj všeho s mírou, obzvlášť pro ty, kteří trpí potížemi se štítnou žlázou

Připravte si z kadeřávku slané „chipsy“ 

Natrhejte 3 až 4 hrsti listů kadeřávku, důkladně je omyjte a osušte. Pak je natrhejte na kousky o velikosti soust a smíchejte v misce se 2 až 3 lžícemi olivového oleje a trochou soli (vyzkoušet můžete i ochucenou sůl nebo kořenicí směs). Kousky kadeřávku rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě (horní a spodní ohřev) vyhřáté na 130 až 150 °C asi 20 až 30 minut. Během té doby je dvakrát obraťte. 

Zdroj: autor a apetitonline.cz 

Zimní pór vydrží na záhonu až do jara

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada