Meduňka náleží mezi nejvíce oblíbené bylinky, na své zahradě nebo v květináči na balkoně ji většinou pěstují i ti, kteří se o léčivky jinak vůbec nezajímají. Její lístky často zdobí nejen dezerty, ale i míchané alkoholické i alkoholu prosté nápoje a velmi známé jsou i její klidnící a léčivé účinky. Nejvíce síly mají čerstvé listy ještě před rozkvětem byliny, proto byste si je měli dosyta užít právě nyní, v období června a počátku července.
Jak pěstovat meduňku lékařskou (Melissa officinalis)
Meduňka je asi 80 cm vysoká bylinka, původem ze Středomoří, která vykvétá drobnými kvítky starorůžové, namodralé nebo světle žluté barvy, od července do srpna. Meduňka se pěstuje velmi snadno. Jedná se o nenáročnou trvalku, které se bude nejlépe dařit v dobře propustné, hlinitopísčité půdě, na slunci i v mírném polostínu, ale i ve větším květináči na balkoně. Meduňka vyžaduje oproti jiným středomořským bylinkám více vlhka, dlouhodobé sucho jí nevyhovuje. Během vegetačního období můžete meduňku jednou za 3-4 týdny přihnojovat.
Jak a kdy sklízet meduňku
Čerstvou meduňku můžete sklízet po celé léto, ale meduňka na sušení se sbírá těsně před rozkvětem, na začátku léta. Nať i list se sklízí za suchého, slunného a chladnějšího dne kolem poledne. Meduňka se suší rozložená na síti, v tenké vrstvě, bez obracení nebo umělým teplem přu teplotě 30 °C.
Využití meduňky v kuchyni
Čerstvé i sušené listy meduňky se přidávají do pokrmů z jehněčího a rybího masa a přidávají se do omáček. Do vařených pokrmů se přidává meduňka vždy až po stažení hrnce z ohně, aby se zachovalo citronové aroma bylinky.
Čerstvé lístky meduňky také mohou být součástí ovocných salátů, dezertů a zmrzlinových pohárů, mohou také zdobit letní ovocné limonády a alkoholické nápoje.
Léčivé účinky meduňky
Meduňka lékařská obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, pryskyřice a sliz a je odpradávna považována zejména jako sedativum a také jako léčivka stimulující sekreci trávicích šťáv a povzbuzující chuť k jídlu. Účinky meduňky se využívají k léčbě celé řady nemocí a neduhů:
- funkční poruchy srdce
- neurastenie
- neurotické bolesti hlavy
- bolesti uší
- bolesti zubů a dásní
- nespavost
- migréna
- astma
- bolestivá menstruace
- chudokrevnost
- kožní vředy
- krevní podlitiny
- revmatické onemocnění
- poštípání hmyzem
Meduňka se užívá ve formě čaje, nálevu nebo obkladů. Meduňka je také součástí proslulých karmelitánských kapek, které začali vyrábět v Paříži karmelitánští mniši už v 17. století. Kapky mají uklidňující účinky.
Meduňkový likér pro povzbuzení dobré nálady
Likér si připravte z čerstvě natrhaných a opraných listů meduňky a uchovávejte v malých lahvičkách, nejlépe na tmavém místě. Likér nejen báječně chutná, ale funguje také při nespavosti, špatné náladě i zažívacích potížích.
- 3-4 velké hrsti meduňkových listů
- 750 g cukru písek
- 500 ml vody
- 500 ml kvalitního alkoholu
Omyté listy meduňky zalijte alkoholem a nechte stát asi 3 týdny na tmavém a chladném místě. Po uplynutí doby svařte cukr s vodou, nechte vychladnout a smíchejte s přecezeným meduňkovým extraktem.
Zdroj:Herbář nejlepších léčivých bylinek (RF-hobby, 2022); https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/medunka-jak-pestovat-citronova-bylina-recept-kapky-proti-stresu