Co s houbami po sběru, aby vám dlouho vydržely: zkuste základní způsoby zpracování

Jak sbírat houby a jak se o ně poté správně postarat

Znáte základní houbařské pravidlo? Houby nikdy nesbírejte do igelitové tašky! Jsou citlivé na otlak a zároveň by se v igelitu zapařily, u některých druhů to může vést až k tomu, že budou nepoživatelné nebo dokonce jedovaté. Sběr je proto nejlepší buď do klasického proutěného košíku nebo do plátěné tašky. Jakmile přijdete domů, odolejte tomu, že si nejprve půjdete dát v pohodě kávu a až pak se vrhnete na zpracování hub. Okamžitě po příchodu domů je alespoň rozložte, ať neleží na sobě. Důležité je teď houby očistit, vykrájet červivé části a předpřipravit k dalšímu zpracování.

 

Jak dlouho skladovat čerstvé houby

Houby, které chcete schovat na smaženici, obalovat je v trojobale nebo přidat do bramboračky, očistěte, a schovejte do ledničky, kde je skladujte při teplotě od 0 do 6°C nejdéle 24 hodin. Vždy sáhněte po prodyšném obalu a nedávejte víc než dvě vrstvy hub na sebe. Když se zapaří, velmi rychle se začnou kazit a plesnivět, takže se z delikatesy stane toxická pochutina. Pozor, houby nikdy nejezte čerstvé! Většina v českých lesích rostoucích hub je za syrova jedovatá a vyžadují var alespoň 20 minut.

 

Jak správně zmrazit houby 

Rychlou a oblíbenou variantou pro zpracování úrody hub je jejich zamrazení. Houby očistěte, nakrájejte na kousky a rychle zblanšírujte: ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, pro lepší stravitelnost hub můžete přidat i kapku citronové šťávy nebo octa, vhoďte do ní nakrájené houby a ihned slijte. Nechte vykapat přes cedník a naporcujte do krabiček nebo sáčků a rychle zamrazte. Dobrou zprávou je, že takto můžete zpracovat i lehce červivé houby. Takto zmrazené houby by se měly zkonzumovat do tří měsíců.

 

Jak nasušit houby

Sušení je o něco víc časově náročné, ale zase díky němu v houbách uchováte nejvíc aromat. Očištěné houby nakrájejte na plátky silné cca 2 mm, rozložte na pečící papír nebo plechy a sušte v teplotě kolem 40°C asi 3 hodiny. Houby jsou usušené, jakmile praskají a šustí, když je vezmete do ruky. Skladujte je ve vzduchotěsných sklenicích, kde vám vydrží i 2 roky. Houby můžete sušit i na čerstvém vzduchu, stačí plátky navléknout na nit a pověsit na teplé a dobře větrané místo.

 

Zdroj: myko.cz

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada