Kdoulovec japonský: Jeden z nejkrásnějších keřů do živých plotů má jedlé plody. Jak z nich připravit džem

Jak poznat kdoulovec japonský, nádherný jarní keř s jedlými plody?

Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica) patří k prvním dřevinám, které na zahradách po zimě vykvétají. Tento kompaktní keř dorůstá do výšky 0,6-1,2 m. Vyniká hustými a trnitými větvemi, které kdoulovec předurčují k výsadbě do neproniknutelných, ale nižších živých plotů. Jeho největší předností jsou výrazné květy v odstínech od červené, přes oranžovou, až po méně častou narůžovělou či bílou barvu, které se objevují od konce března až do dubna, ještě před rašením listů. Květy poskytují první nektar včelám a čmelákům, kteří také kdoulovec hojně navštěvují. Listy kdoulovce jsou tmavě zelené, lesklé a oválné. Na podzim se barví do žlutých odstínů. Po odkvětu se na keři vyvíjejí plody podobné menším jablkům. Dozrávají v září až říjnu, kdy získávají žlutou barvu a příjemnou vůni.

Kdoule a kdoulovec: nezaměňujte je, každý má své kouzlo a využití. Naučte se rozeznat jejich zásadní rozdíly

www.nkz.cz

Kdoulovec japonský pochází původně z Japonska a východní Asie. Navzdory svému jménu se však nejvíce vyskytuje v Číně. Do Evropy byl dovezen v 19. století jako okrasná dřevina a rychle si získal oblibu zahradníků i běžných pěstitelů.

Jak pěstovat kdoulovec japonský?

Škoda, že se kdoulovec na zahradách objevuje poměrně zřídka, protože není vůbec náročný na pěstování a péči.

  • Pro tvorbu živého plotuvysazujte rostliny 50-80 cm od sebe.
  • Kdoulovci se daří na slunných až polostinných stanovištích.
  • Kdoulovec pěstujte v běžné zahradní půdě, dobře propustné a středně vlhké.
  • Tato dřevina snáší velmi dobře městské znečištěné ovzduší i mírně zasolené půdy.
  • Kdoulovec je mrazuvzdorný do -29 °C.
  • Je také odolný vůči běžným chorobám.
  • Řez kdoulovce se provádí brzy na jaře, ještě před rašením, ale vyhněte se silnějšímu prořezávání. U mladých rostlin se větve zkracují pro lepší rozvětvení, starší keře se pouze prosvětlují.

Kvíz: nejkrásnější kvetoucí keře, které musíte mít na zahradě.

www.nkz.cz

Poznejte zajímavé kultivary kdoulovce

Všechny kultivary, dostupné v zahradnictvích i na internetu, jsou stejně nenáročné a liší se především barvou květů a vzrůstem. 

  • Klasikou mezi kdoulovci je kultivar 'Rubra', který najdete na našich zahradách nejčastěji. Je to jeden z nejstarších a nejrozšířenějších kultivarů kdoulovce, který se vyznačuje tmavě červenými květy, vzrůstem do 1,5 m a vysokou odolností proti mrazu.
  • Velmi zajímavý je i kultivar 'Sargentii', nižší forma kdoulovce, vysoká jen do 100 cm. Plody mají načervenalou barvu.

Kdoule: zdravé, ale zasyrova hořké a trpké plody. Jak je upravit, aby vám chutnaly?

www.nkz.cz

Jak využít plody kdoulovce?

Plody kdoulovce jsou tvrdé, trpké a v syrovém stavu mají až silně svíravou chuť, ale pokud je na keřích ponecháte až do prvního mrazíku, mírně zesládnou a změknou. Plody se využívají na domácí pleťové masky, které rozjasní stárnoucí pleť. Častěji z nich vyrobíme chuťově velmi zajímavé džemy, sirupy a čaje, připravuje se z nich želé i pálenka.

Recept na kdoulovcový džem

  • 1,5 kg plodů kdoulovce
  • 750 g želírovacího cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu

Postup:

  1. Plody omyjte a nakrájejte na čtvrtky.
  2. Vařte v menším množství vody do změknutí.
  3. Uvařené plody propasírujte přes sítko.
  4. Na 1 kg rozvařené dužiny přidejte 750 g cukru.
  5. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí (cca 20-30 minut).
  6. Horký džem nalijte do čistých sklenic a zavíčkujte.
Poznejte kdoulovec japonský, jeden z nejkrásnějších jarních keřů
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada