Výskyt medvědího česneku ve volné přírodě
Medvědí česnek (Allium ursinum) se v České republice vyskytujehojně, ale jeho lokality jsou často chráněné. Nejčastěji ho najdete ve vlhkých listnatých lesích, lužních lesích a podél vodních toků v nížinách a pahorkatinách. Přesné lokality se z důvodu ochrany přírody obvykle nezveřejňují. Nicméně, s trochou štěstí ho můžete objevit v těchto oblastech:
- podél řek Moravy, Dyje, Vltavy a Labe, zejména v jejich dolních tocích
- v oblasti Českého středohoří, Bílých Karpat, Moravského krasu a dalších lesnatých oblastech
Hledejte ho ve vlhkých prohlubních a údolích, kde je dostatek stínu a vlhka.
Důležité upozornění: Při sběru medvědího česneku dbejte na to, abyste ho nezaměnili s jedovatými rostlinami, jako je například konvalinka vonná nebo ocún jesenní. Sbírejte pouze rostliny, které bezpečně poznáte. Respektujte pravidla ochrany přírody a nesbírejte medvědí česnek v chráněných oblastech. Vždy ho sbírejte s rozvahou a ohledem k přírodě.
Druhy medvědího česneku
Divoký česnek je jarní delikatesa a bylinka plná vitaminů, kterou někdo vyhledává a jiný přehlíží. Víte, že je jich více druhů? Věříme, že jste potkali všechny druhy, jen o tom možná nevíte.
"Divoká pažitka" - Česnek viničný (Allium vineale) roste v trsech, má duté, tenké, trávovité listy a fialové kulovité květy. Chutí připomíná jemnou cibulkua vypadá jako zahradní pažitka. Roste na polích, loukách a v okrajích lesů, vylézá z listí a hlíny jako první už v průběhu února, dokonce ještě před trávou, navíc má tmavší barvu, takže se nedá přehlédnout. Dají se jíst i květy!
Česnek podivný(Allium paradoxum) má listy až 30 cm dlouhé a 2-3 cm široké, připomíná trávu, se kterou se často zaměňuje, jelikož tvoří koberce. Ale jakmile šlápnete, bezpečně ho poznáte. Jeho vůně ani chuť však není česneková, připomíná spíš pažitku nebo jarní cibulku. List je v půlce zlomený. Květy jsou menší, často jen s jedním bílým okvětním lístkem, mezi nimi vyrůstají drobné pacibulky (malé cibulky sloužící k rozmnožování). Často se šíří agresivně a může vytlačovat jiné rostliny. Alium paradoxum je invazivní druh, který se nemusíte bát sbírat ve velkém. Klube se již během února a největší růst má v březnu, kdy se dá sbírat. Květy i pacibulky jsou vynikající!
Tip Naší krásné zahrady: V Praze kromě Letné jej najdete mj. na svazích Petřína či v oboře Hvězda.
Česnek medvědí(Allium ursinum) má široké, měkké, kopinaté listy s výraznou česnekovou vůní. Květy jsou bílé, hvězdicovité, tvoří řídké okolíky na vysokém stvolu. Roste ve vlhkých listnatých lesích, tvoří koberce, které v lese ale najdete později než česnek podivný. Listy i květy mají výraznou česnekovou chuť. Medvědí česnek je známý svými antioxidačními a antibakteriálními účinky. Na mnoha místech je chráněný!
Náš tip: Najdete ho například u řeky Labe u Lysé nad Labem, v lesích u Poděbrad, na jihovýchodní Moravě u Uherského Brodu.
Česnek typu ořešec(např. Allium scorodoprasum) je vysoký, má pevnější stvol než pažitka, chutí připomíná kombinaci česneku a cibule. Květy jsou nápadné, fialové a kulovité. Roste na loukách, mezi stromy. Stvol je příliš tuhý pro konzumaci, ovšem skvělé jsou pacibulky. Roste až v pozdním jaru často mezi ostatními lučními kvítky.
Který z námi uvedených druhů znáte a používáte?
Jak medvědí česnek pěstovat v domácích podmínkách?
Medvědí česnek preferuje stinné až polostinné stanoviště s vlhkou, humózní půdou. Ideální je místo pod listnatými stromy, kde je chráněn před přímým slunečním svitem. Cibulky se sází na podzim ideálně od září do října, nebo na jaře od března do dubna do hloubky 5-8 cm v závislosti na jejich velikosti. Vzdálenost mezi cibulkami by měla být 10-15 cm. Tuto bylinu lze také množit semeny, ale tato metoda je časově náročnější.
Medvědí česnek je nenáročný na péči. Pravidelná zálivka je důležitá zejména v suchých měsících. Hnojení není obvykle nutné. Listy se sklízejí od jara do léta, tedy v době před květem. Po odkvětu listy ztrácejí na intenzitě chuti i vůně.
Využití medvědího česneku v kuchyni
Medvědí česnek se používá jak čerstvý, tak mražený. Jeho listy se přidávají do polévek, salátů, pomazánek, nádivek, omáček a dalších jídel. Vhodný je také do tvarohu, jako přízdoba na chleba s máslem nebo do vajíček.
Špenátový koláč s medvědím česnekem
400 g listového těsta
400 g čerstvého špenátu
200 g tvarohu
100 g strouhaného sýra
2 vejce
2 stroužky česneku
1 hrst nasekaného medvědího česneku
sůl, pepř
Špenát omyjte a povařte v osolené vodě a nechte ho okapat. Tvaroh smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, nasekaným medvědím česnekem, solí a pepřem. Do směsi vmíchejte uvařený špenát. Listové těsto rozložte do formy a propíchejte vidličkou.
Na těsto nalijte tvaroh-špenátovou směs, posypte strouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.