Pískavice modrá, neboli cikánská bylina je nenáročná letnička: Naučte se ji používat jako koření a upečte si třeba svůj vlastní chléb

Co je pískavice modrá a jak ji pěstovat?

Pískavice modrá(Trigonella caerulea) je zcela nenáročná rostlina pocházející z čeledi bobovité, jejíž květy se podobají jetelu, mají však světle modrou barvu. Její původní domovinou je Kavkaz a oblast Středozemí. Dorůstá do výšky 30–⁠⁠⁠⁠⁠⁠80 cm, má kopinaté listy a světle modré květy. Ty se objevují v dubnu až květnu a semena dozrávají do května do června. Jako koření se využívá jak její sušená nať, tak i semena.

Nejkrásnější keře okrasné listem: Tohle je absolutní TOP 5, která vám oživí vaši zahradu i balkon

www.nkz.cz

Co pískavice modrá potřebuje?

Jelikož se jedná o letničku, vyžaduje slunné stanoviště. V polostínu poroste také, ale nebude mít tolik intenzivní aroma. Semínka pískavice zakoupíte vcelku běžně, nebo je lze objednat na nějakém e-shopu. Vyséváme v květnu, přímo na stanoviště a pravidelně zaléváme. Další možností je předpěstování sadby, kdy semínka vyséváme do sadbovačů zhruba po čtyřech až pěti a umístíme na teplé místo. Jakmile se začnou objevovat malé rostlinky, lze je přemístit do pařeniště nebo skleníku, v případě nočních poklesů teplot ale opět přeneseme do tepla. Rostlinky vyjednotíme a z pěti vysetých semen ponecháme jen dvě nejsilnější rostliny. Dobře prokořeněné sazenice pak vysazujeme na záhon koncem května.

Jak a jaké stálezelené dřeviny pěstovat? Těchto 5 druhů se v současnosti drží na prvních příčkách

www.nkz.cz

Jak pískavici používat v kuchyni?

Sušená nať i semena pískavice mají poměrně intenzivní aroma a chuť, která bývá přirovnávaná k libečku. Velmi často ji při přípravě pokrmů používají například v Gruzii, Rakousku či Švýcarsku. A pokud jste již navštívili Švýcarsko a ochutnali jejich slavný sýr Schabziger, ochutnali jste již i pískavici, protože právě díky ní má tento sýr typickou chuť –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jemnou, hořko-kyselou, s lehce oříškovým a kořenitým podtónem. Používá se nejen při pečení chleba a dalších druhů pečiva, ale také k dochucení pizzy, omáček, ryb a salátů. Je vhodná také do těstovin.

Doplňte svá vřesoviště o méně známé kyselomilné rostliny a všichni vám tu krásu budou závidět: Těchto 10 druhů patří mezi ty nejkrásnější a jsou stálezelené

www.nkz.cz

Proč se nejen pískavice přidává do chleba

Jako chlebové koření se kromě pískavice používá také anýz, koriandr, kmín a fenykl a všechny tyto rostliny lze zcela bez problémů pěstovat na našich zahradách. Přídavek těchto rostlin do chlebového kvásku má hned dvě výhody. Tou první je, že všechny tyto aromatické byliny brání rozvoji plísní a bakterií, a pokud jejich semena do chleba zapečeme, prodloužíme tak jeho trvanlivost. Neméně důležitou pozitivní vlastností těchto bylin je také to, že podporují trávení, a v přírodní medicíně tak bývají běžnou součástí léčivých přípravků regulující činnost střev.

Co dělat proti slimákům: Včas chraňte své rostliny před jejich útokem pomocí babských fíglů

www.nkz.cz

O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada