Sklizeň bylinek nikdy neprovádějte ráno, kdy jsou ještě mokré od rosy
Mít přes léto denně čerstvé bylinky a využívat je k dochucování pokrmů, na to si člověk rychle zvykne. Ale co když bychom rádi své oblíbené druhy bylinek, chtěli stejným způsobem využívat i přes zimu? Utrácet za ně v supermarketu se nikomu nechce, beztak jsou často nevalné kvality, a doma na parapetu vám nejdou. Máte čtyři možnosti, jak bylinky na zimu uchovat a každá z nich má svá pro a proti.
1. Nakládání bylinek do octa nebo oleje: klasika, která neomrzí
Chceme-li v kuchyni něco zakonzervovat, právě ocet (vinný, jablečný) nebo olej (slunečnicový, olivový) jsou ty správné suroviny a dokonce umí absorbovat aromatické a chuťové látky. Bylinky jako je kopr, bazalka, dobromysl neboli oregano a estragon se doporučuje naložit do octa. Naopak do oleje je dobrý tymián, šalvěj, rozmarýn nebo levandule. Jak na to? Jednoduše vezmete sklenici s uzávěrem, třeba zavařovací, vložíte do ní bylinky a doplníte ocet nebo olej zhruba 4 cm pod okraj tak, že ponořené musí být všechny rostliny i jejich části. Sklenici pak uložte na tmavé, chladné a suché místo a jednou denně protřepejte. Ocet bude aromatizovaný zhruba po měsíci, olej po šesti týdnech.
2. Sušení bylinek: nikdy je nesklízejte ráno
Bylinky sušíme buď ve svazečcích, nebo v sušičce. Při sušení ve svazečcích, vždy sušíme na suchém a dobře větratelném místě. Sušička je jistější v tom, že bylinky jsou dokonale suché a nehrozí riziko šíření plísní. Suší se tymián, bazalka, oregano, máta nebo libeček, přičemž bylinky sklízíme za slunného, teplého dne. Nikdy bylinky k sušení nesklízejte ráno, kdy jsou ještě vlhké od rosy. Je-li to nutné a je třeba je před sušením omýt, nechejte je pořádně okapat a proschnout. Správně usušené bylinky šustí a drolí se. Nasušené bylinky uchovejte v uzavíratelných dózách, kde si uchovají své typické aroma a takto uskladněné vydrží i rok.
3. Zmrazením bylinek zachováme chuť a aroma
Chcete-li zachovat aroma a chuť bylinek, tak je zamrazte. Abyste ušetřili místo v mrazničce, využijte vakuovačku, díky které do mrazničky dáte více bylinek. Zmrazení je vhodné také pro ty druhy, které sušením přichází o své aroma, je to hlavně pažitka, kopr, meduňka nebo medvědí česnek. Před zamrazením bylinky můžete nasekat, rozmixovat nebo ponechat celé, řada lidí je nechává zmrazit v tvořítkách na led, kdy dle potřeby v zimě jen vyndáte pár kostek a dále je používáte.
4. Bylinkové máslo je naprostý gurmánský zážitek
Máte-li přebytek bylinek, rozhodně vyzkoušejte bylinkové máslo. Je rozhodně chutnější, než to kupované v obchodě a to zejména proto, že v něm máte jen ty bylinky, které vám skutečně chutnají. Využívá se nejen na čerstvé pečivo, ale také na brambory nebo ke grilovanému masu. Stačí nasekat bylinky, nejlépe oblíbený mix, a ty přimíchat do změklého másla, přidat sůl a lze i utřený česnek. Necháte ztuhnout v ledničce, nejlépe v potravinové folii nebo igelitovém sáčku a pak dle potřeby odebíráte.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.