Povijnice batátová (Ipomoea batatas) je svlačcovitá trvalka, která se však pro hlízy pěstuje jako jednoletka. Existuje v popínavé, resp. plazivé formě, která dorůstá do délky 3–5 m (rozvětvuje se a snadno zakořeňuje), ale i v keříčkové podobě. Její vejčitě trojboké listy mají dlouhý řapík a případné květy mohou být až 3–7 cm velké, mají zvonkovitou korunu a různu barvu. Jedna povijnice může vytvořit 5 až 12 válcovitých až vřetenovitých hlíz (o hmotnosti 0,5–5 kg), které mohou mít krémovou, oranžovou, hnědou či červenou (až fialovou) slupkou a oranžovou (obsahuje betakaroten), červenou (i fialovou – obsahuje antokyany) nebo bílou dužninu nasládlé chuti.
Batáty obsahují minerály a jiné prospěšné látky
Hlízy batátů obsahují řadu vitaminů a lidskému zdraví prospěšných minerálů. Vysoké zastoupení má zejména draslík, který například přispívá ke stabilizaci krevního tlaku a srdeční činnosti a pomáhá zvládat stres. Batáty jsou rovněž zdrojem železa, vápníku, vitaminu C, karotenoidů, cukrů a vlákniny (až dvojnásobek oproti bramborám), často se o nich proto mluví jako o nejvýživnější zelenině.
Batáty zajišťují zdravý trávicí trakt, jsou vhodné pro diabetiky i redukci váhy (rychle vyvolají pocit sytosti, který dlouho vydrží), a díky vysokému obsahu antioxidantů a fytoestrogenů předcházejí řadě těžkých onemocnění (včetně rakoviny). Hlízy působí příznivě i na těhotné ženy – kvůli obsahu kyseliny listové a podle čínské medicíny posilují životní energii. Navíc nevytvářejí solanin.
Kam vysadit batáty, aby se jim dařilo
Batáty potřebují ke svému růstu dostatek tepla, proto se pěstují zejména v jižní Evropě a Asii (v Číně, Vietnamu, Thajsku nebo Japonsku). U nás se jim nejvíce daří tam, kde se pěstuje réva, tzn. na osluněném a teplém místě, chráněném před větrem, kam svítí alespoň 4 měsíce v roce slunce. Půda by měla být hluboká, propustná hlinitopísčitá a bohatá na humus.
Kvůli méně příznivým podmínkám je u nás lepší batáty předpěstovat v teple a na záhon je vysadit až ve druhé polovině května (nejlépe pod fóliový kryt). Batáty mohou růst i v nádobě o minimálním objemu 10 l.
Jak správně batáty pěstovat
Batáty můžete pěstovat z naklíčených i nenaklíčených hlíz, jejich řízků nebo narašených a zakořeněných klíčků (viz níže). Vysazují se 20 cm hluboko (spon 50x40 cm) a přihrnují se půdou. Rostliny vysazené do menší hloubky, méně plodí. Potřebují hodně živin, proto se pravidelně přihnojují – hnojiva (ideálně s obsahem rohoviny) by však měla obsahovat co nejméně dusíku, aby rostliny zbytečně nevytvářely nadzemní zelenou hmotu a soustředily se na tvorbu hlíz (poměr NPK 1:1,5: 2). Zavlažování vyžadují zejména v době plného růstu a delšího sucha.
Zralost batátů poznáte podle usychajících nadzemních částí rostlin. Sklizeň nastává obvykle koncem září nebo v říjnu, ještě před příchodem mrazů. Hlízy je nutné sklízet co nejšetrněji, aby nedošlo k jejich mechanickému poškození a bylo možné je skladovat. Po sklizni musejí hlízy v teple řádně oschnout (ještě vyzrávají). Skladují se v suché a větrané místnosti (při teplotě 15 °C vydrží měsíc, při nižší déle). Hlízky určené k výsadbě pro příští rok uložte do bedny s pískem (nebo z nich vypěstujte nové rostlinky řízkováním).
Batáty si můžete snadno namnožit
Batáty můžete pěstovat ze zakoupených nenaklíčených hlíz s očky nebo z předpěstovaných rostlin. Hlízy určené k výsadbě mohou být celé nebo je rozřežte na větší kousky (každý musí mít alespoň jedno očko), řezné plochy nechte zaschnout (nebo je posypte dřevěným uhlím) a vysaďte. Hlízy můžete také předklíčit nebo nechat částečně ponořené do vody zakořenit. Vyrašené klíčky je rovněž možné nechat narašit, výhonky následně šetrně odlomit a ve vodě zakořenit – z jedné hlízy tak lze vytvořit hned několik rostlin.
Nemoci a škůdci se batátům vyhýbají
Batáty se doporučuje nepěstovat na stejném místě déle než tři roky. Důvodem je houbové onemocnění, které se projevuje žloutnutí listů a zasycháním až černáním stonku a hlíz. Nemoc může vyvolat i podmáčené stanoviště. Jinak ale batáty na choroby nebo škůdce netrpí a nepotřebují zvláštní ochranu.
Jak upravit batáty v kuchyni
Batáty jsou běžnou součástí jihoamerické, španělské a orientální kuchyně. Mají mnohostranné využití: je možné je smažit, vařit, dusit, grilovat i zapékat... Připravují se z nich polévky, přílohy k masu, bramboráky, chipsy, kaše pro děti, pečou se ve slupce nebo se přidávají do salátů. Tepelně upravené chutnají jemně nasládle. Před úpravou je důkladně očistěte nebo oloupejte.