Cuketu zvládne pěstovat každý: dopřejte jí správný způsob závlahy a sklizně a úrodu si užívejte až do podzimu

Cuketa nebo také cukína (Cucurbita pepo) patří mezi jednoletou, plodovou zeleninu, a její blízkou příbuznou je tykev obecná. Cuketa je evropského původu a vznikla šlechtěním v Itálii, odkud pochází i její název (tykev je italsky - zucca), u nás však natolik zdomácněla, že ji na své zahradě nebo jen v nádobě pěstuje snad úplně každý. Lze ji sehnat v mnoha barvách a tvarech, ale tou nejoblíbenější je podlouhlá zelená.

Cuketa
Info ikona

Cuketa je zelenina, která se hodí pro redukční dietu, z 90 % je totiž tvořena vodou a obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek

Co potřebuje cuketa ke svému růstu? Vodu, slunce a hlavně teplo

Cukety jsou opravdu velmi nenáročné na pěstování a svěříte-li jejich osud do rukou svých dětí, bez větší újmy by i ony měly sklízet bohatou úrodu. Pro jednu rodinu postačí bohatě dvě rostliny a zajistíte si tak úrodu po celou sezónu. Cukety lze pěstovat i v truhlíku nebo nějaké nádobě a to klidně na terase či balkonu. Je to zelenina teplomilná, stejně jako její příbuzní jako jsou tykve, patisony či melouny. Vyberte jí proto slunné a teplé místo, pokud bude ve stínu, kde je málo světla a hodně vlhka, začnou se na listech rozvíjet plísně. Vysadit ji můžete také na kompost či do jeho blízkosti, kde rostou jako divé. Miluje totiž dostatek pohotových živin.

3 netradiční druhy zeleniny, které stojí za to vyzkoušet

www.nkz.cz

Špatně provedená závlaha vás může o úrodu cuket rychle připravit

Cuketa potřebuje dostatek vody, ale buďte při zálivce velmi opatrní, abyste nepotřísnili listy. Mokré listy se totiž na slunci spálí a rostlina začne zpomalovat v tvorbě plodů. Cukety zalévejte vždy ke kořenům, nejlépe vydatněji jednou za několik dnů a tak, aby nebyly přemokřené.

Jak správně sklízet cuketu: některé můžete nechat pořádně vyzrát

Cukety jsou velmi vděčnou zeleninou, alespoň co se týče bohaté úrody. Vyžadují především dostatek slunce a živné půdy. Mají-li dostatek slunce, vody, a pokud teplota neklesne pod 4°C, lze je sklízet až do podzimu. Uvádí se, že optimální velikost plodu pro sklizeň je mezi 10-20 cm. Jsou-li plody mladé, bývají křehké, šťavnaté a není třeba z nich odstraňovat slupku, což není nutné například ani v případě, že cuketu chcete grilovat či péct v troubě. Máte-li mladé rostliny, se sklizní plodů neotálejte příliš dlouho, stačí, pokud plody dosáhnout délky 15 cm. Rostlina tak nedá svoji energii do tvorby semen a bude plodit více.

Jak sklízet, skladovat a upravovat cukety

www.nkz.cz

Pro skladování cuket buďte šetrní při jejich sklizni

Jestliže jste už cuketami obdarovali veškeré příbuzenstvo a sousedy, můžete přebytečnou úrodu skladovat a mít tak zásobu na zimu. Větší kusy určené ke skladování je lépe odříznout ostrým nožem a ponechat na cuketě několikacentimetrovou stopku, která v chladu zajistí lepší skladovatelnost. Menší cukety lze snadno odkroutit rukou. Počítáte-li s tím, že příští rok opět budete pěstovat cukety, ponechte jeden až dva plody dostatečně vyzrát, abyste z plodu získali zdravá a dobře vyzrálá semínka pro příští sezónu.

Jak správně cukety skladovat na zimu: plody rozhodně nemyjte

Cukety, stejně jako další zeleninu či ovoce, nejlépe skladujeme v suchém, tmavém a větraném sklepě nebo ve spodní části chladničky. Důležité je, abyste plody před skladováním neomývaly, tím byste totiž mohli spustit rozvoj hnilob a plísní. Stačí je pouze otřít od přebytečné zeminy suchým hadříkem.

Květy cukety
Info ikona

Květy cukety jsou delikatesou, vyzkoušejte je například osmažené se sýrem

Cukety jsou vitamínovou bombou: sníst můžete i jejich květy

Cukety mají široké spektrum využití v kuchyni, lze je zapékat, smažit, grilovat, dusit, zavařovat, přidávat do moučníků a mnoho dalšího. Cuketa je výborná při redukčních dietách, obsahuje totiž 90 % vody, má velmi málo kalorií a obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek, především pak provitamín A a E, vitamíny skupiny B a minerály jako je draslík, fosfor, vápník či hořčík. Cukety jsou také bohatým zdrojem na železo, fluor, měď a zinek.

Výborné jsou ale i její žluté květy, které jsou rovněž jedlé, například plněné sýrem, obalené v těstíčku a osmažené, vyzkoušet můžete také polévku z cuketových květů. Květy sbírejte vždy brzy ráno, kdy ještě nejsou plně rozvité.

Polévka z cuketových květů | Apetit Online

apetitonline.cz

Kvíz pro zahrádkáře: poznáte známé i méně známé prospěšné druhy zeleniny?

www.nkz.cz

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada