Kdy je dýně zralá
Každá odrůda má trochu jinou vegetační dobu, tedy čas, který potřebuje od vysetí do sklizně. Některé, např. hokkaido, můžete sklízet už konce srpna, většina si ale ráda na záhonech počká až do října.
Zralé plody poznáte podle tří základních ukazatelů: plod je od začátku až do konce krásně vybarvený, na poklep dutý, rostlině zasychají listy a dřevnatí stopka. Jakmile se stopka dýně dostane do stadia, kdy ji velmi těžko propíchnete nehtem, je nejvyšší čas na sklizeň.
Plody můžete sklízet i dřív, od chvíle, kdy jsou plně vybarvené, ale stopka je ještě zelená. Po rozkrojení budou mít možná ještě zelená místa kolem semínek, ale k přímé konzumaci to nevadí. Pro skladování ale vhodné nejsou, snadněji podléhají zkáze a ve sklepě by vám dlouho nevydržely.
Jak dýně sklízet
Pro sklizeň si vyberte suchý a slunečný den, každý plod odřízněte nebo odstřihněte, otřete vlhkým hadříkem a prohlédněte. Jakkoliv porušené plody rovnou zpracujte v kuchyni a uskladněte v podobě polotovaru, ty zdravé můžete skladovat.
Když bude mít i v tuto dobu některý z plodů ještě “živou” stopku, nechte ji na sluníčku zaschnout a domů jej vemte až poté.
Jak dýně skladovat
Dýně nesnášejí vlhko, naopak si libují v suchém prostředí. Jestli máte vlhký a chladný sklep, raději do něj dýně nedávejte a nastěhujte si je domů. Ideální teploty pro dlouhé skladování jsou kolem 15 °C, ale zimu přečkají i ve 20 stupních, když dodržíte zásadu suchého prostředí (a to má doma většina z nás).
Čím déle bude dýně odpočívat, než do ní zakrojíte, tím tužší bude její slupka. Není to na závadu, naopak uvnitř bude plod barevnější a chuťově výraznější.
Neinspirujte se v obchodech, kde mají zářivě oranžové dýně vyrovnané do pyramid, doma si naopak dejte pozor, aby se plody vzájemně nedotýkaly a neležely na tvrdé podložce. V místech otlaků jsou náchylnější k pronikání chorob a začínají v nich zahnívat nejdřív. Ideální je dřevěná bedýnka vystlaná suchým senem nebo kartonem.
Při zachování vhodných skladovacích podmínek si můžete na čerstvé dýňové polévce můžete pochutnávat ještě v dubnu příštího roku.
Nemáte místo? Schovejte dýni do mrazáku
Nezpracovanou dýni samozřejmě do mrazáku nedávejte, řeč je o pyré. To je ten nejjednodušší způsob, jak můžete dýni zpracovat a vlastně si tak vytvoříte praktický domácí polotovar na přípravu polévky, těstovin nebo sladkých dezertů. Jako pyré zpracujte všechny plody, které mají jakékoliv viditelné známky poškození, jinak je brzy vyhodíte.
Pyré připravíte jednoduše z dýně zbavené semen a nakrájené na silnější plátky nebo měsíčky (hokkaido nemusíte ani loupat, ostatní druhy dýní zbavíte slupky až po upečení). Vše vyložte na plech, pokapejte trochou olivového oleje a upečte doměkka v troubě při 180 °C. Vychladlou dýni rozmixujte dohladka, naporcujte do krabiček a zamrazte.