Zralé šípky jsou tradiční alternativou ke kupovanému vitaminu C z lékárny. Čaj ze sušených šípků využijete zvláště za deštivého podzimu a v nadcházející zimě jako prevenci a součást léčby nachlazení, rýmy nebo chřipky. Doporučovaný je i při jarní únavě nebo jakémkoli oslabení organismu.
Sklizené šípky usušte co nejrychleji
Šípky se sklízejí v září a říjnu, podle počasí. A nemusí jít jen o šípky z planých růží, ale prakticky ze všech druhů růží. Důležitá je jejich zralost – měly by být plně vybarvené a tvrdé. Měkké šípky už přešly mrazem a hodí se jen pro šípkové víno. Sušit se šípky musejí v tenké vrstvě a co nejrychleji. Proto se k sušení nejvíce hodí sušička ovoce, pootevřená trouba nebo plech na mírně rozpálených kamnech. Teplota by neměla překročit 60 °C. K rychlejšímu usušení napomůže namáčknutí každého šípku.
Obsah vitaminu C a dalších léčivých látek v šípcích ale časem stejně klesá. Šípky proto zbytečně dlouho neskladujte a každý rok si jděte natrhat nové.