Jak pěstovat a nejlépe zpracovat červenou řepu?
Vypěstovat červenou řepu je překvapivě jednoduché a klidně se do toho pusťte, i když jste na začátku první zahradnické sezóny. Všechny druhy řepy se vysévají přímo do země na začátku jara, od druhé poloviny dubna.
Jak pěstovat červenou řepu?
Řádky na červenou řepu si udělejte asi 1 cm hluboké a jednotlivá semínka vysévejte alespoň 5 cm od sebe. Jde to snadno, nejsou nejmenší. Co červená řepa na zahradě ocení, jsou středně vyhnojené záhony, jde o zeleninu druhé trati. Co to znamená? Že se jí bude líbit v záhonech, které jste loni vyhnojili a pěstovali v nich třeba rajčata, papriky nebo jinou plodovou zeleninu.
V průběhu sezóny se o červenou řepu nemusíte téměř starat. Zálivku nevyžaduje nijak významnou, většinou si vystačí s přirozenými srážkami. Vaši pozornost by pak měla dostat těsně po výsevu, aby dobře vzešla, jinak berte konev do ruky jen během suchého léta – nedostatek vody v horkém počasí může u některých odrůd způsobit hořknutí. Jednotlivé bulvičky budou mít stále větší nároky na prostor. Vyplatí se proto rostliny průběžně jednotit, ale můžete to dělat chytře, zvlášť pokud na začátku dodržíte 5cm vzdálenost semínek při výsevu. Pak totiž můžete protrhávat až mini bulvičky, které v kuchyni zpracujete.
Kdy se sklízí červená řepa?
Skvělé na červené řepě je to, že ji můžete sklízet v podstatě kdykoliv. Jakmile vykoukne nad zem, lze zpracovávat její listy do salátů, budou chuťovým i barevným zpestřením. Až začne dělat bulvičky, můžete je zpracovávat do salátů i tepelně upravovat. U červené řepy neexistuje stadium, které by určovalo její zralost...
Recept na skvělý salát s červenou řepou
Existuje nespočet receptů, jak červenou řepu zpracovávat, a jestli znáte jen sterilovanou úpravu ve sladkokyselém nálevu, můžete na ni klidně zapomenout. Máme tip na salát, který chutná i dětem a těm, kdo řepu zrovna „nemusí“. Zemitá chuť řepy se pečením trochu zmírní a díky česneku, bylinkám a sýru vznikne opravdu lahodné jídlo.
Potřebovat budete:
- červenou řepu (2 středně velké bulvy, případně 5 malých),
- česnek,
- rozmarýn,
- sůl, pepř,
- olivový olej a balzamiko.
- Na ozdobu pak kozí nebo balkánský sýr a směs semínek.
Jak na to?
Řepu pořádně omyjte, do tohoto receptu ji nebudete loupat. Následně nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte do pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte česnek nakrájený na plátky, zakápněte olivovým olejem a balzamikem a přidejte celou větvičku čerstvého rozmarýnu. Promíchejte a upečte ve středně vyhřáté troubě tzv. na skus. Hned po vyndání posypte směsí salátových semínek (nebo třeba i jen samostatnou slunečnicí) a porcí sýra. Salát podávejte teplý nebo studený, jako lehkou večeři nebo přílohu ke grilovanému masu.
O autorce: Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.
Zdroj: nzip.cz, prozdravizeny.cz