Obecně platí, že menší cukety jsou křehčí a chutnější. Hraniční velikost je 15, max. 20 cm. Při poklesu teplot pod nulu ale ztrácejí na kvalitě, zbytečně dlouho proto nečekejte a skliďte je včas.
Jak nejlépe sklízet cukety
- Kvůli pohodlí se vyplatí dlouhý rukáv a rukavice – rostliny mívají tuhé chlupy.
- Plody odřezávejte ostrým nožem – několikacentimetrová stopka zajistí delší trvanlivost cukety.
- Sklízejte jen pevné plody bez poškození, které mají lesklou slupku.
Pravidla pro správné skladování cuket
- Před skladováním sklizené cukety nemyjte, jinak brzy zplesnivějí.
- Uchovávejte je na chladném a větraném místě.
- Ideální je suchý sklep, ale i v dolní části lednice vydrží cukety několik týdnů.
Kuchyňské využití cuket
- Cukety využijete syrové, např. v salátech, ale můžete je i smažit, zapékat, fritovat...
- Plody cuket můžete i mrazit. Počítejte ale s tím, že budou pak rozbředlé. V polévce to ale vadit nebude.
- U mladých cuketek odkrojte oba konce a plody neloupejte. Uchováte v nich tak řadu prospěšných látek.
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada