Ořechy nechte ze stromu opadat
Ořešák je jednodomý strom, který kvete od dubna do května. Je větrosnubný a zároveň samosprašný až cizosprašný, záleží na odrůdě. Plody s dřevnatou skořápkou dozrávají v září a říjnu.
Úroda ořechů se často sklízí jednorázovým klácením. Doporučovaným postupem sklizně je však nechat plody přirozeně dozrát, spadnout ze stromu a sklízet postupným sběrem. Klácené ořechy nemusejí být ještě plně vyzrálé, což může mít za následek hořkou chuď a kratší trvanlivost jader. Z ořechů ze země už navíc není zpravidla nutné odstraňovat zelené slupky, které barví ruce dočerna. Sesbírané ořechy je ovšem nezbytné nechat řádně proschnout, jinak začnou plesnivět.
Vlašský ořech je nabitý živinami
Plody ořešáku královského jsou ořechy pojmenované podle Vlachů, kteří se zasloužili o jejich rozšíření. Kromě vysokého obsahu kvalitních tuků obsahují i kyselinu linolovou, která přispívá ke snižování cholesterolu v krvi a stavbě nervové tkáně. Další významnou kyselinou je kyselina linoleová, jež se rovněž podílí na snižování cholesterolu, a navíc brání vzniku trombóz.
Z minerálních látek je v ořeších zastoupen zejména draslík, hořčík, zinek a železo a z vitaminů kyselina listová, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle mnoha zdrojů jsou ořechy vhodné zejména pro děti, studenty a osoby s psychicky nebo fyzicky náročným zaměstnáním.