Jak poznat pažitku pobřežní, skvělou bylinu říčních břehů i našich zahrad?
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) je vytrvalá bylina z čeledi amarylkovitých, které se často říká také šnytlík. Toto lidové pojmenování pochází z němčiny. Charakteristickým znakem pažitky jsou její duté, válcovité listy, dlouhé asi 20-30 cm, vyrůstající z drobných cibulek. Listy pažitky vytváří husté trsy, které se každým rokem rozrůstají. V létě vykvétá nápadnými kulovitými květenstvími v odstínech růžové až fialové barvy, která se tyčí na pevných stvolech nad listy.
V přírodě roste pažitka pobřežní na vlhkých loukách a březích řek, v širokém pásu napříč severní polokoulí. Její původní areál sahá od Evropy, včetně ČR, přes Asii, až po Severní Ameriku. Do klášterních bylinkových zahrad, ale i do venkovských zahrádek si pažitka našla cestu již ve středověku a dodnes ji mnozí považují za nepostradatelnou součást gastronomie. Při pravidelném sestřihávání či seřezávání vytváří pažitka stále nové listy.
Jak pěstovat pažitku pobřežní?
Pěstování pažitky je velmi jednoduché. Daří se jí v každé zahradě, ale i v květináči na balkoně. V zimních měsících můžete pažitku pobřežní ze záhonu vyrýt, vysadit do květináče a pěstovat i doma na parapetu okna.
- Pažitce se výborně daří na slunném až polostinném stanovišti, kde vytváří mohutnější trsy.
- Vyhovuje jí výživná hlinitopísčitá půda.
- Přihnojování nevyžaduje, ale prospěje jí občasné přihnojení organickým hnojivem.
- Důležitá je pro pažitku dostatečná zálivka, zejména v době růstu, ale nesnáší dlouhodobé přemokření.
- Množit pažitku můžete výsevem semen na jaře, v dubnu či květnu nebo dělením trsů na jaře či na podzim.
- Plně mrazuvzdorná je pažitka do -28 °C. Bez problémů přezimuje na záhoně a na jaře znovu obrazí.
Proč nechat pažitku vykvést?
Přestože se pažitka pěstuje především pro aromatické listy, a většinou se doporučuje poupata z rostliny okamžitě odstraňovat, má smysl nechat alespoň část rostlin vykvést. Fialové květy jsou nejen působivou okrasou zahrady, ale především cenným zdrojem nektaru a pylu pro včely, čmeláky a motýly. Kvetoucí pažitka tak přispívá k podpoře užitečného hmyzu. Květy pažitky jsou navíc i jedlé a můžete je proto použít i k dekoraci pokrmů, nebo je přidat do salátů a tvarohových pomazánek.
Jak využít pažitku pobřežní v kuchyni?
Čerstvá nať pažitky obsahuje významné množství vitamínu C, většinou to bývá asi 56-66 mg ve 100 g čerstvé pažitky. Nejvyšší obsah vitamínu C má pažitka v jarním období. Pažitka však obsahuje i provitamín A či vitamín B2, ale i významné množství minerálních látek, například vápník, fosfor, draslík a železo.
- Jemně cibulová chuť pažitky ozvláštní tvarohové i sýrové pomazánky, vaječné pokrmy, polévky i saláty.
- Důležité je přidávat pokrájenou pažitku do horkých pokrmů až těsně před podáváním, aby si zachovala svou chuť i vitamíny.
- Pro uchování sklizně na zimu můžete pažitku zamrazit.
- Sušení pažitky se příliš nedoporučuje, protože sušená ztrácí chuť i aroma.
Zdroj: living.iprima.cz; ceskestavby.cz