Kam se hrabe citron. Mnohá zelenina má daleko víc vitamínu C. Přitom jde o běžné druhy, které máte doma

Která zelenina má nejvíce vitamínů C?

Tak tu máme opět období, kdy saháme střídavě po kapesníku, kapkách do nosu, lékům proti horečce a citronu, a často i po drahých doplňcích stravy, u kterých předpokládáme přímo zázračné účinky. Přitom ty nejlepší spojence v boji proti nemocem z nachlazení má doma každý pěstitel zeleniny a bylinek nebo si pro ně místo do lékárny může zajít do obchodu s potravinami.

Naše běžná zelenina je plnohodnotným zdrojem vitaminu C a dalších látek posilujících imunitu. Tak při nákupu nezapomeňte naplnit košík barevnou paletou paprik, přidejte hlávku zelí a petrželku. Vaše tělo vám poděkuje a chřipka nebude mít šanci. A citrony? Ty si kupte jenom v případě, že na ně budete mít jednoduše chuť nebo je potřebujete k ochucení zeleninového salátu.

Jak se vyhnout nachlazení? Choďte více ven a více se pohybujte

www.nkz.cz

S chřipkou a nachlazením bojujte zeleninou a bylinkami

Vitamin C, známý bojovník proti nachlazení a chřipce, se v hojném množství nachází v běžné zelenině, kterou si můžeme koupit v každém obchodě. Podívejte se na některé z těchto nenápadných hrdinů a jejich obsah vitaminu C ve srovnání s citronem.

Je však důležité si uvědomit, že množství vitaminu C a dalších prospěšných látek v zelenině není konstantní, a naopak značně kolísá. Udávané hodnoty jsou tedy pouze přibližné, záleží na vyzrálosti, čerstvosti i kvalitě uskladnění zeleniny. Nejzdravější kousky zeleniny budou samozřejmě ty čerstvě sklizené z vlastní zahrady.

Slupky od jablek a hrušek jsou vitamínový zázrak: 7 krát více prospěšných látek ve slupkách než v dužině

www.nkz.cz

Zelenina a bylinky s vysokým obsahem vitaminu C

  1. Paprika: tento oku lahodící barevný zázrak obsahuje až 190 mg vitaminu C na 100 g. To je přibližně čtyřnásobek toho, co najdeme v citronu (50 mg/100 g).
  2. Naťová petržel: s úctyhodným obsahem 166 mg/100 g také předčí citron více než třikrát. Navíc obsahuje i další důležité látky, které zlepšují naši imunitu.
  3. Kapusta: tento zelený superpotravinový bojovník sice není tolik oblíbený, ale nabízí impozantních 120 mg/100 g, což je více než dvojnásobný obsah vitaminu C oproti citronu.
  4. Brokolice: s obsahem vitaminu C 114 mg/100 g také s přehledem předčí citron. Navíc obsahuje i další důležité živiny pro naši imunitu.
  5. Pažitka: má sice jen o málo víc vitaminu C než citron, 56 mg/ 100 g, ale vzhledem k tomu, že si ji můžeme snadno pěstovat v květináči za oknem, a máme ji tak zadarmo k dispozici po celý rok, je pažitka jedním z nejvýznamnějších bojovníků proti podzimním zdravotním problémům.
  6. Květák: nabízí 55 mg/100 g, což je téměř srovnatelné s citronem.
  7. Zelí: ať už bílé nebo červené, poskytuje kolem 39 mg/100 g. Méně než citron, ale stále významné množství.
  8. Rajčata: s 25 mg/100 g sice nekonkurují citronu, ale jejich všestrannost v kuchyni i z nich dělá skvělý zdroj vitaminu C.

Košťálovou zeleninu, jako je brokolice, zelí, květák a další, skladujte správně, jinak dlouho nevydrží. Postup záleží na jednotlivých druzích

www.nkz.cz

Nezapomínejte ani na cibuli

Při léčbě chřipky nebo virózy často saháme i po cibuli, která však má jen překvapivě malé množství vitaminu C, dlouhodobě uskladněná pouhých 7 mg/100 g, tepelně upravená pak jen 5,2 mg/100 g. Oproti tomu oblíbená čerstvá jarní cibulka má obsah vitaminu C o dost vyšší, až 43 mg/100 g.

Síla cibule se však ukrývá v látkách zvaných kvercetin a alicin, které mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Tyto sloučeniny pomáhají posilovat imunitní systém a bojovat proti virům. Cibule také podporuje vykašlávání a uvolňuje dýchací cesty, což přináší úlevu při nachlazení. Navíc obsahuje sloučeniny, které mají i mírné antibiotické vlastnosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ať už syrová v salátu, nebo vařená v polévce. Cibule je proto také tradiční a účinný prostředek proti běžnému zimnímu onemocnění.

Nebojte se tuků z ořechů a semen. Vaše tělo se bez nich neobejde

www.nkz.cz

Vitamin C si tělo neumí uložit do zásoby

Čerstvou zeleninu bychom měli konzumovat pravidelně, nejlépe několikrát denně v přiměřených porcích. Naše tělo si totiž vitamin C neumí ukládat do zásoby. Doporučená denní dávka vitaminu C je 80–⁠⁠⁠⁠⁠⁠100 mg/den. Vyšší dávky potřebují starší lidé, sportovci nebo těhotné a kojící ženy, ale také všichni lidé při silném stresu.

K předávkování vitaminem C nedojde, protože naše tělo přebytečný vitamin C vyloučí. Na druhou stranu extrémní dávky, tedy okolo 3 000 mg/den, už naše tělo efektivně vyloučit nedokáže a mnohou pak vznikat například ledvinové kameny.

Pochutnejte si na zelenině i bylinkách a vyhněte se chřipce i nachlazení

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada