Chladné prostředí s optimální teplotou alespoň -18 °C chrání potraviny před zkázou. Díky nízké teplotě zůstávají nejen chuť, ale i obsah vitaminů v ovoci a zelenině téměř nezměněny po značně dlouhou dobu a můžete je jíst i po několika měsících.
Pokud se zelenina nebo ovoce dostanou do přímého kontaktu s mrazem, vyschnou, získají nevábný bělavě šedý vzhled a budou nepoživatelné.
Ovoce i zeleninu zamrazujte v neprodyšných obalech
Aby se během skladování uchovala kvalita čerstvě sklizeného ovoce nebo zeleniny, je nezbytné ukládat dary léta a podzimu do vhodných neprodyšných obalů. Čím méně vzduchu v mrazicích sáčcích zůstane, tím lépe bude skladovaná potravina po rozmrznutí chutnat. Proto každý naplněný sáček, dříve než ho pečlivě uzavřete kuchyňskou svorkou nebo silnější gumičkou, vždy přejeďte rukou, abyste dostali ven co nejvíce vzduchu. Nakonec nezapomeňte balíčky, které budou putovat do mrazničky, čitelně popsat (nejlépe s datumem).
K mrazení používejte jen speciální nádoby a sáčky
Jestliže se zelenina nebo ovoce dostanou do přímého kontaktu s mrazem, vyschnou, získají nevábný bělavě šedý vzhled a budou nepoživatelné. Pokud některá potravina změní tímto způsobem barvu na většině povrchu, neváhejte a vyhoďte ji.
Nádoby s potravinami určenými k zmrazení nesmějí být naplněné až po okraj, protože obsah se během chladnutí do minusových teplot rozpíná. Nepoužívejte plastové kelímky od tvarohu nebo jogurtů ani svačinové či obyčejné plastové sáčky z obchodu, protože se při teplotách pod bodem mrazu stávají porézní. Vhodné jsou speciální sáčky určené přímo k mrazení potravin.
Které druhy ovoce a zeleniny mrazit a které ne
K mrazení se v žádném případě nehodí syrové brambory, protože měknou a získávají podivně nasládlou chuť. Souvisí to s obsahem škrobů, které se během zmrazování proměňují v cukry. Nepokoušejte se mrazit ani listové saláty, ředkvičky a ředkve, protože výsledkem je nevábná zavadlá hmota.
V zásadě by se vyzrálé a čerstvě sklizené dary zahrady měly zpracovávat a mrazit okamžitě. Mrazit se dá také rozmixované ovoce (maliny a jahody) v podobě pyré s cukrem či bez cukru. Zelenina se do mrazničky ukládá zpravidla blanšírovaná a podle druhu zeleniny se blanšíruje po dobu 1 až 4 minut. Výjimku představují cibule a chřest. Pro mrazení jsou dokonce vhodné i pevné druhy hub, jako jsou hřiby, křemenáče nebo lišky. Nejšetrnější metodou rozmrazování potravin je cesta přes chladničku.
Zdroj: autorský článek převzatý z tištěné verze časopisu Naše krásná zahrada