Vyrobte si během 24 hodin cibulové kapky!
Jedna stará lidová moudrost říká, že člověk může spíše vařit bez ohně než bez cibule. Cibule je ale nenahraditelná nejenom v kuchyni, ale po staletí zaujímá významné místo i mezi prostředky přírodní medicíny. Účinně působí na dýchací cesty, dezinfikuje ústní a nosní dutinu a zahání infekce dýchacích cest. Cibule je vynikající proti bolesti v krku, rozpouští hlen, usnadňuje odkašlávání, dokáže snižovat horečku, vypotit rýmu a chřipku a navíc posiluje imunitní systém. A jak cibuli užívat? Je to velmi snadné.
Cibulové kapky jsou hotové během jedné noci. Jejich výrobu zvládnete levou zadní.
K výrobě cibulových kapek Vám postačí cibule a med (popř. cukr krystal). Cibuli nakrájíme na plátky nebo kostičky, dáme do mističky a zalijeme medem. Pokud doma med nemáte, stačí cibuli posypat krystalovým cukrem. Přikryjeme mističku potravinářskou fólií a necháme cibuli přes noc pustit šťávu. Šťávu pak užíváme po lžičkách 3krát denně. Díky sladké chuti jsou kapky dobře přijímány i dětmi.
Tymiánový sirup pro voňavé léčení
Pokud nepatříte k fanouškům kuchyňské cibule nebo česneku a raději sáhnete po voňavých bylinkách, připravte si na kašel tymiánový sirup. Svými recepty nás inspirovala farmaceutka PharmDr. Kamila Horníčková. K výrobě tymiánového sirupu můžete použít jak čerstvé snítky, tak sušené listy. Záleží jen na Vás. Oproti cibulovým kapkám musíte na přípravu myslet dostatečně dopředu. Výroba kvalitního sirupu zabere až dva týdny.
Voňavý sirup vyrobíte i ze sušeného tymiánu, který zakoupíte běžně v obchodě.
Tymiánový sirup z čerstvého tymiánu
3 větvičky tymiánu
kvalitní med
2 lžíce citrónové šťávy
Postup
Do čisté suché sklenice nastříháme umyté a vysušené větvičky tymiánu, které zaléváme po vrstvách kvalitním medem a prokládáme plátky citrónu. Vše by mělo být ponořeno v medu. Naplněné sklenice uložíme na tmavé místo a pravidelně denně otáčíme dnem vzhůru, aby byly větvičky i citrón naloženy rovnoměrně. Po 2 týdnech med slijeme přes cedník do čisté sklenice. Zavíčkujeme a uložíme na tmavé chladné místo nejlépe do lednice či sklepa.
Tymiánový sirup ze sušeného tymiánu
sušený tymián
200 g třtinového cukru
200 ml převařené vody
2 lžíce citronové šťávy
Postup
Přiveďte k varu 200 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru a míchejte, dokud se cukr zcela rozpustí. Do takto vzniklého sirupu vsypte balíček sušeného tymiánu a na mírném ohni povařte 2 minuty. Vzniklou směs odstavte a nechte louhovat několik hodin (nejlépe do druhého dne). Hotový sirup sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté suché sklenice a uložte na tmavé chladné místo.
Zdroj: Rehabilitace.info, lékárna.cz