Proč byste měli jíst ředkvičky
Asi byste to do té malé kuličky ani neřekli a tipli byste si, že do těla dostane trochu vitamínů a hodně vody. Chyba lávky! Ano, ředkvičky jsou úžasně šťavnaté, zároveň ale obsahují vitaminy C, K a ty ze skupiny B, pak také beta karoten, kyselinu listovou, a spoustu minerálů. Navíc obsahují glukofinolát, hořčičnou silici, který při pravidelném užívání nízkých dávek působí protinádorově, antimikrobiálně a dokonce udržuje fit mozek.
Proč některé ředkvičky pálí
Za to, že jsou ředkvičky pikantní, může právě výše zmíněný glukofinolát. Primárně ho ředkvičky obsahují proto, aby svou vůní a chutí odpuzoval býložravce a škůdce. Každá odrůda ředkviček ho obsahuje trochu jiné množství, mezi ty nejméně pálivé patří Slovana nebo Granát.
K míře pikantnosti přispívají i sami pěstitelé. Ředkvička je totiž zelenina krátkých dní, silně závislá na pravidelném přísunu vody. Když ji jeden nebo dva dny zapomenete zalít, budou bulvičky hned pálivější, stejně tak ty, které budete sklízet v horku pozdního jara nebo v létě. Dobré je také vědět, že ředkvičky pěstované ve skleníku zjara jsou křehčí a méně pálivé.
Jak vysévat ředkvičky
Říká se, že ředkvičky jsou ideální zeleninou, na které můžete učit děti zahradničit. Jejich výsev není nijak složitý, stačí v kypré půdě udělat mělké, asi centimetrové, řádky a do nich semínka vysít. Vzdálenost řádků od sebe by měla být 10 cm, jednotlivá semínka v řádku pak zhruba 3 cm. Jsou relativně velká, tak je možné si vzdálenost výsevu snadno pohlídat. Když se vám to nepovede a vysejete je hustěji, bude potřeba je po vzejití protrhat. Ale není to žádná katastrofa, mladé sazeničky můžete i s kořínkem použít jako lupení do salátu nebo z nich připravit skvělé ředkvičkové pesto.
Po výsevu nezapomeňte na vyrovnanou zálivku, zvlášť, jestli nemáte rádi ředkvičky příliš pálivé.
Pěstování v květináči
Tento tip ocení všichni ti, kdo zahradničí na balkoně nebo terase. Ředkvičky můžete pěstovat i v květináči nebo truhlíku (i samozavlažovacím). Stačí vybrat model, který je dostatečně hluboký, aby se do něj vešly ředkvičky i s kořínky a vybrat raději kulaté než podlouhlé odrůdy. Vyzkoušejte.
S touhle fintou můžete ředkvičky sklízet téměř celý rok
Spousta lidí se mylně domnívá, že se ředkvičky dají vysévat jen brzy zjara, protože později už mají tendence dřevnatět a vybíhat do květu. Osiváři ale udělali za poslední desetiletí obrovský kus práce, a tak můžete mít vlastní ředkvičky ze zahrádky k dispozici skoro celý rok.
Stačí je od začátku března vysévat ve 14 denních intervalech, sklízí se podle odrůdy a počasí za 3 - 5 týdnů. Pro jarní výsevy můžete použít jakýkoliv druh ředkviček, pro ty od května později sáhněte vždy po celoročních.
Vykvetly vám? Nevadí
Když náhodou některou ředkvičku nezvládnete včas sklidit a vyběhne do květu, nechte ji být a těšte se na ředkvičkové lusky. Oproti bulvám jsou výrazně jemnější, opravdu jen lehce pikantní a díky svému tvaru se stanou netradičním doplňkem salátů nebo neobvyklou rychlou svačinou.
Zdroj: vimcojim.cz