Při prořezu angreštu nezapomeňte na rukavice, jeho trnům se totiž při řezu těžko vyhnete
Jak a kdy se stříhají ovocné dřeviny
Jakmile přestane mrznout a je několik dnů nad nulou, nastává ten správný okamžik pro řez ovocných dřevin. Každý ovocnář vám řekne své „fígle“ na prořez ovocných dřevin, včetně toho nejvhodnějšího termínu a je jasné, že každému se osvědčí vždy něco jiného. Nelze jednoznačně říct, který termín je ten nejlepší, záleží na klimatických podmínkách daného stanoviště, ale i na druhu či kultivaru. Každopádně jako první se vždy řežou bobuloviny, kam patří především angrešt, rybíz, kanadské i kamčatské borůvky. Je to z toho důvodu, že tyto druhy raší jako první, tudíž nesnesou dalšího odkladu. Další na řadě jsou potom všechny jádroviny, které můžete rovněž začít prořezávat na konci zimy. Do skupiny jádrovin patří hlavně jabloně, hrušně, kdouloně a mišpule.
Řez rybízu spojte s očistou kůry
Pro samotný řez těchto keříků zvolte den, kdy nemrzne, což ostatně platí i v případě ostatních ovocných dřevin. Tím nejdůležitějším úkolem při prořezu rybízu, ať již keřového či stromkového je, provzdušnit ho. Nejprve odstraňte všechny namrzlé či poškozené výhony, byly by totiž vstupní branou pro vstup houbových chorob. Poté se zaměřte na výhony, které zbytečně zahušťují korunku, jde o to, aby korunka byla vzdušná a na plody se dobře dostávalo sluníčko. Vždy se řeže na očko vnější, protože díky tomu se nám keřík krásně zahustí a vytvaruje. Máte-li již přestárlé keře rybízu, vyřežte několik starých výhonů až u země tak, aby se keřík provzdušnil. Stávající výhony můžete rovněž zakrátit, čímž rybíz vytvarujete a nasměrujete jeho růst.
V případě, že na kůře keře máte větší množství lišejníků či mechů, při řezu proveďte očistu a pomocí hrubého kartáče lišejníky odstraňte.
I trnitý angrešt vyžaduje vaši pozornost
V případě angreštu je postup stejný, jako u rybízu. Nejprve odstraňte veškeré namrzlé a poškozené výhony, po té keřík provzdušněte tak, že odstraníte výhony uvnitř korunky a výhony, které si navzájem konkurují. Stávající výhony opět zakraťte. Při řezu angreštu se vybavte rukavicemi.
Jak provést správný řez?
Nejprve si, pokud jste tak ještě neučinili při podzimní údržbě nářadí, naostřete a vyčistěte zahradnické nůžky. Zejména očista ostří je velmi důležitá, protože pokud ostří neočistíte, můžete si na keře nanést zárodky chorob, které se zde skrývaly po celou zimu. Řez vedeme vždy těsně nad očkem, rovně a vždy si najdeme dobře vyzrálé očko, které směřuje směrem ven z keře. To platí u všech keřů, které se chystáme prořezávat. Jestliže vezmete řez hodně zhurta a odstraníte silnější větve, můžete řezné plochy ošetřit stromovým balzámem, tím nikdy nic nezkazíte.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.