Špenát pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie, ale jeho planá forma není známá. V Persii (dnešním Íránu) se kdysi špenát pyšnil titulem kníže zeleniny. Do Evropy se dostal přes Španělsko a v 16. století vytlačil téměř veškerou do té doby využívanou listovou zeleninu. Na tom se až do dnešního dne mnoho nezměnilo a je to škoda, protože i listy jiných druhů zeleniny mají co nabídnout, pokud jde o kuchyni i o přítomnost hodnotných rostlinných látek.
Výsev špenátu je závislý na teplotě půdy
Do setí se můžete pustit, jakmile se půda zahřeje alespoň na 5 °C. Pokud počkáte, až teplota stoupne na 10 °C, semena vyklíčí po deseti dnech namísto po dvaceti, a zdánlivou výhodu časnějšího výsevu tak hladce vyrovnají.
Moderní odrůdy jsou vůči plísni špenátu odolné
Hlavním problémem pěstování špenátu bylo vždy ohrožení plísní špenátovou. Moderní odrůdy, jako ’Harp’, ’Piano’ nebo ’Sacramento’, jsou však proti ní odolné.
Na jaře je pro špenát klíčová pravidelná zálivka
Současné pěstitelské pokusy ukazují, že slunečné a teplé dubnové počasí působí rostlinám stále větší problémy, a proto je na prvním místě v péči o špenát, zejména na jaře, pravidelná zálivka.
Co můžete v létě vysadit místo špenátu
Teplotami podmíněná pauza v pěstování špenátu uprostřed léta (kdy vybíhá do květu) se dá snadno překlenout. Poslední termín setí pro nenáročný merlík všedobr je v květnu, s merlíkem obrovským si můžete dát na čas až do června.
Nabízí se i červený malabarský špenát, který je vysloveně teplomilný. Předpěstování v domě od konce března dává dekorativním liánám potřebný náskok a čas zdolat nabídnutou oporu.
Sázkou na jistotu je novozélandský špenát neboli čtyřboč rozložitá. Sazenice plazivé půdopokryvné rostliny mohou putovat na záhon od poloviny května. Pěstujte je nejlépe mezi rajčaty, kde se osvědčují i jako přirozená ochrana proti obávané plísni bramborové.
Novozélandský špenát roste sice zpočátku pomalu, ale pokud přidáte do zálivky trochu kopřivové jíchy a budete průběžně uštipovat mladé vrcholové výhony, rostliny se budou vydatně větvit. Bohatou sklizeň si pak budete užívat až do prvních mrazů.
Zdroj: autorský článek převzatý z tištěné verze časopisu