V domácích podmínkách se nejčastěji předpěstovávají sazenice květáku, kedlubnu, hlávkového salátu, rajčete, papriky a salátové okurky. Přednosti předpěstování jsou jasné: vlastní výběr odrůdy, vlastní silné a zdravé sazenice a časnější sklizeň. Kdy ale s předpěstováním zeleniny začít? V únoru se na teplém a světlém místě předpěstovává paprika a celer, v březnu kedluben, květák, rajče a salát.
Květáku vadí při předpěstování vyšší teploty
Ke klíčení dopřejte květáku teplotu 20 až 25 °C. Pro další předpěstování ale není květák náročný na teplo jako jiné košťáloviny. Ideální jsou pro něj teploty mezi 15 a 18 °C, zvládne i teplotu pod 10 °C. Vyšší teploty naopak vedou k většímu růstu a tvorbě listů, což prodlouží vegetační období a oddálí tvorbu růžice. Květák je nutné rovněž pravidelně zavlažovat.
Kedluben ohrožuje padání klíčních rostlin
Semena kedlubnu vyklíčí za tři až dny. Příliš hustý výsev a zvýšená zálivka však způsobují padání klíčních rostlin. Zalévejte proto nejlépe jen za slunného počasí. Mladé rostliny často napadá také plíseň zelná. Během předpěstování by měla být teplota přes den vysoká 20 až 22 °C, v noci 13 až 15 °C.
Předpěstování salátu trvá pět až devět týdnů
Pro vzejití semen salátu je ideální teplota 20 až 25 °C, později během dne 18 až 20 °C a v noci 12 až 14 °C. Rostliny přesazujte (pikýrujte) do sadbovačů už ve fázi klíčních rostlin. Finální rostliny by měly mít šest až osm pravých listů.
Sazenice rajčete má být nízká a mít první květy
Semena rajčete se vysévají do řádku a ke klíčení potřebují teplotu 25 až 28 °C. Teplota 25 °C je vhodná i po vzejití rostlin, později je vhodné noční teplotu snížit na 15 až 20 °C. Sazeničky se pikýruji ve fázi jednoho až tří pravých listů. Důležité je zajistit jim dostatek fosforu. Sazenice by před výsadbou měly být spíše nízké než vytáhlé a měly by mít nasazeno na první květy.
Paprika má podobné nároky jako rajče
Paprika potřebuje ke klíčení (kromě světla a vláhy) teplotu 26 až 30 °C, pro předpěstování přes den ideálně 27 °C a v noci 16 °C. Při přesazování do větších pěstebních nádob je vhodnější sázet papriky po jedné rostlině. Při rychlení v chladnějších podmínkách můžete sázet po dvou.
Salátová okurka je náročná na teplo i vlhkost
Semena salátové okurky vysévejte na plocho do hloubky 1 cm. Pro klíčení se doporučuje teplota až 30 °C, k předpěstování sazenic 24 až 26 °C. Kromě teploty je salátová okurka náročná i na vzdušnou vlhkost. Tři až pět dnů po vyklíčení rostliny přesaďte po jedné do květináčů.
Zdroj: autorka a archiv časopisu Flóra na zahradě