Se sklizní mišpulí vůbec nespěchejte: naopak, díky mrazu budou chutnější: Vyrobte si mišpulové víno, je to vážně dobrota

Mišpule německá (Mespilus germanica) je v kuchyni i v léčitelství oblíbená již od starověku. Proto je velká škoda, že stále nemá tento netradiční ovocný strom své pevné místo v našich zahradách. Přináší totiž spoustu užitku i krásy a rozhodně má co nabídnout. Je velmi nenáročná a i za to „nic“ dokáže velmi bohatě plodit. Plodem je malá malvice, takže mišpule patří do jádrovin a je příbuzná s jabloní či hrušní. Plod je hnědý, s hrubší slupkou a má výrazný kališní cíp.

Jaké má mišpule nároky na pěstování? Vůbec žádné..

Mišpule vám poroste v každé zahradní půdě, snáší půdy těžší a vlhčí, nejlépe je-li místo chráněné. Nevyžaduje žádný speciální řez, jen občasný zdravotní řez je vhodný a je-li třeba, dobře snášejí i zmlazení.

Díky tomuto ovoci budete věčně mladí: granátové jablko ale musíte správně zazimovat, jinak ho neochutnáte

www.nkz.cz

Jak se jí mišpule? Plody konzumujeme po prvním mrazíku

Aby se mišpule dala konzumovat, se sklizní počkejte na první mráz. Teprve po přejití mrazem plody změknou a jsou sladké a klidně je můžete sklízet přemrzlé. Před namrznutím jsou příjemně vonné, ale nejsou poživatelné. V této době je lze použít jako koření do různých domácích vín či likérů. Nápojům dodávají vůni a díky vysokému obsahu tříslovin také prodlouží jejich trvanlivost. Mrazem přešlé mišpule lze konzumovat i za syrova, stačí jen odtrhnout stopku a dužinu vytlačit nebo vydlabat lžičkou. Výborné jsou mišpule pro přípravu povidel a rosolů, díky vysokému obsahu pektinů dobře rosolovatí.

Co obsahují mišpule? Jsou dobré pro naše zdraví

Po přejití mrazem dužina zhniličkovatí, stejně jako je tomu například u hrušek, a díky tomu je tedy možné mišpuli konzumovat. Pokud ji máte na zahradě, určitě se naučte ji jíst za syrova, obsahuje totiž hodně vlákniny, která má pozitivní účinek na vaše trávení a střeva.

Začněte s bojem proti kadeřavosti broskvoně, jinak ji postupně zahubí do 3 let: první postřik musíte stihnout ještě teď

www.nkz.cz

Jak vyrobit mišpulové víno

Mišpule plodí často velmi bohatě a tak se může stát, že nevíte, co s takovou úrodou udělat. Pokud už máte dost povidel a zavařenin, zkuste si vyrobit mišpulové víno, které můžete také darovat jako praktický vánoční dárek.

Na mišpulové víno budete potřebovat: 1kg mišpulí přešlých mrazem, které podrtíte a zalijete 200 ml horké vody s 200 g cukru, promícháte a necháte vychladnout. Pak vlijete do lahve, kterou lze uzavřít a přisypete vinné kvasinky i živnou sůl dle návodu. Kvas necháte pracovat při pokojové teplotě, dokud kvašení neustane. Po ustání stočíte, přefiltrujete přes husté plátno a uchováváte v chladu.

Vysaďte tyto jarní cibuloviny do nádob a na jaře budete mít nejkrásnější balkon v ulici

www.nkz.cz

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada