Ať už sklízíte úrodu z kteréhokoli stromu, nezapomeňte na pár pravidel, která se vyplatí dodržovat.
Prohlížejte a nahrávejte fotky zahrad a parků do ZahrAppky
Kdy a jak správně sklízet ovoce
Ke sklizni si vyberte suchý a slunný den, protože ovoce by nemělo během sklizně a třídění zvlhnout: jinak ve sklepě snadno zplesniví či shnije. Nejdříve vždy očešte spodní větve, a pak teprve postupujte výš do koruny.
Ovoce sklízejte pokaždé se stopkou. Plody s vytrženou stopkou hned snězte, nehodí se ke skladování. Ojíněné plody neotírejte – ojínění chrání ovoce před vyschnutím, a prodlužuje tak jeho trvanlivost.
Kdy už můžete sklízet švestky
Švestky přijdou na řadu, když mírně změknou a už při jemném pohybu se „pustí“ větve. Platí to ale jen v případě, že si na nich chcete rovnou pochutnat. Plody určené k zavařování se sklízejí o pět až šest dní dřív, dokud jsou ještě tvrdé a dužnina nemá typickou barvu, ale už jde dobře oddělit od pecky. Máte-li chuť na povidla, nechte naopak švestky přezrát a sklepejte je do plachty.
Jablka oddělte od větve pootočením
Jádroviny, tedy jablka a hrušky, jsou správně zralé v okamžiku, kdy je možné plod lehce oddělit od větve. Vezměte jablko do ruky a jemně jím pootočte: pokud se ještě drží, nespěchejte, zůstane-li vám však v ruce – do košíku s ním. Nejste-li si jisti, zkuste plod rozříznout: hnědá jádra velí sklízet, bílá počkat.