V hezkém počasí vyrazte na záhony
I když by měla být zima příležitostí pro odpočinek a třeba trochu vzdělávání, většina zahradníků nemá během zimy stání a hledá sebemenší příležitost sáhnout si rukama do hlíny. A víte co? Ta představa vůbec není utopická!
Dokud je zem nezamrzlá (nebo už naopak rozmrzlá, podle toho, v jaké nadmořské výšce zahradničíte), můžete popadnout semínka a vysévat ostošest. Které druhy uvítají lednový (a zimní) výsev a výsadbu?
Líbit se bude mrkvi a petrželi, které mají kvůli obsahu látek zpomalujících klíčení velmi dlouhou vegetační dobu, zimní výsadbu zvládne i ozimá cibule.
Jestli jste nestihli před koncem roku vysadit česnek, ještě pořád to stihnete. Stroužky mohou do země přijít i v průběhu mrazů, když to zvládnete, a podle odrůdy je na něj čas až do časného jara. Tipy, jak sázet česnek, aby byla úroda co největší, už jsme vám sepsali dřív.
Tipy na podzimní a zimní výsev mrkve najdete ve videu:
Do skleníku může přijít první časně jarní zelenina
Máte už ze skleníku sklizenou loňskou úrodu a půdu připravenou na jarní výsevy? Klidně s nimi začněte i teď. Třeba saláty nebo špenát klíčí při relativně nízkých teplotách, a i když nevykouknou hned, budou mít oproti ostatním druhům zeleniny náskok.
Předpěstovávejte první semínka
Koho svrbí ruce a už se nemůže dočkat, až bude pozorovat klíčící zeleninová semínka, může sezónu zlehka odstartovat lilky a chilli papričkami. Tyhle teplomilné druhy domácí teplo ocení, ale budou si ho potřebovat užívat až do poloviny května. Jestli vás trápí nedostatek místa na parapetech a se vzrostlou džunglí si jen tak neporadíte, doporučujeme s předpěstováváním počkat až na začátek února.
Domácí klíčky pro rychlou zásobu vitamínů
Domácí zeleninu plnou vitamínů můžete sklízet téměř bez námahy a za pár dnů od vysetí. Stačí k tomu mít klíčící misku, šroubovací sklenici nebo i starou PET lahev, do které uděláte dírky, a pustit se do “pěstování” klíčků označovaných jako “microgreens”. Jejich výhodou je, že v naklíčeném semínku jsou koncentrované všechny živiny a vitamíny celé rostliny, a tak jde skutečně o superpotravinu.
Skvěle klíčí a chutná ředkev, hořčice, hrách, brokolice, zelí, jetel, řepa, rukola nebo řeřicha. Semínka stačí dát na vlhký povrch, na dva dny uzavřít a po naklíčení nechat povyrůst ideálně do fáze děložních lístků za přístupu světla. Zpracovat takto můžete i zbylá semínka ze zahrady, ale dejte si pozor, ať neklíčíte semena mořená nebo jinak ošetřená proti škůdcům. Sázkou na jistotu jsou v tomto případě semínka označená jako bio nebo speciálně určená ke klíčení.
Zdroje: Petrazahradnici.cz, Apetitonline.cz, Jidloaradost