Sběr plodů a bylinek po dešti
Voda je v zahradě požehnáním, většina vegetace po silnějším dešti viditelně pookřeje a nejeden zahradník vyběhne nadšeně na sběr rajčat a bylinek v domnění, že teď budou nejlepší, protože déšť z nich smyl všechny nečistoty. Tak rychle zabrzděte a počkejte minimálně do druhého dne.
Jakákoliv manipulace s rostlinami je po dešti dost riskantní, zvlášť s těmi druhy, které bývají náchylné k napadení chorobami. Ano, řeč je o těch na českých zahradách nejčastějších: rajčatech, okurkách nebo cuketách. Každý utržený plod totiž udělá rostlině ránu, která je otevřenou vstupní branou pro plísně. Vydržte proto se sklizní, dokud rostlina neoschne.
Zákaz sběru po dešti se týká i bylinek, byť je důvod trochu jiný. Po dešti, zvlášť vydatnějším, obsahují bylinky méně esenciálních látek. Rostlině tedy sběrem neublížíte, ale sebe ochuzujete o výrazný chuťový zážitek.
Sklízejte vždy jen takové množství, které hned spotřebujete
Nejlepší ledničkou, spíží a sklípkem je pro čerstvou zeleninu záhon. Dokud visí plody na rostlině, prospívají a nedochází k jejich degradaci. Jakmile je utrhnete, přerušíte jim přísun živin z rostliny a jejich kvalita se postupně snižuje. Sbírejte proto vždy jen takové množství, které okamžitě sníte, zpracujete nebo zavaříte.
Nenechávejte zeleninu přezrát
V podstatě každá plodová zelenina funguje na stejném principu: čím častěji budete plody sklízet, tím víc bude nasazovat květů. Důvod je jednoduchý. Každá rostlina je geneticky naprogramovaná k rozmnožování a plodová zelenina má semena ukrytá v plodech. Jakmile tedy rostlině vezmete semínka, bude se pokoušet o tvorbu dalších. Je proto lepší sbírat plody častěji a nenechávat je zbytečně přerůstat.
Při sklizni používejte ruce, ne nůžky
Rajčata, okurky nebo cukety, tedy rostliny snadno podléhající plísni, sklízejte vždy rukou. Zralá rajčata jdou krásně odloupnout v klouku, okurky odlomte těsně nad plodem a cukety jdou dolů ukroucením. Nůžky jsou riskantním nástrojem proto, že při jejich použití snadno přenesete nákazu, která se třeba ještě navenek neprojevila, z jedné rostliny na druhou.
Pokud chcete při sklizni používat nůžky, po použití na jedné rostlině je vždy vydezinfikujte. Stačí hadřík politý alkoholem nebo postříkat lihem rozprašovačem.
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.