Takových rostlin je plno a my vám dnes představíme využití těch běžných, přesličky a cibule. Díky použití těchto dvou rostlin získáte zcela přírodní fungicid, který nebude škodit ani vám, ani přírodě. Výroba přírodní medicíny však má své zásady, které pro zachování požadované funkce musíme dodržovat.
Při výskytu chorob a škůdců nejčastěji sáhneme po chemickém postřiku, což je poměrně rychlé a efektivní řešení. Často nás tyto přípravky stojí spoustu peněz a mohou mít i neblahý vliv na naše zdraví. Nabízí se tedy otázka, jde to i jinak? Samozřejmě, že ano. Odpověď znaly již naše babičky, které neměly peníze nazbyt a využívaly to, co měly po ruce, resp. na své zahradě. Domácí prostředky na likvidaci houbových chorob stojí jen trochu více času a námahy, ale nezaplatíte za ně vůbec nic a jsou stejně účinné, jako chemické přípravky. Nejčastěji se využívá přeslička, cibule, kopřivy či kostival.
Proti houbovým chorobám pomůže křemík: a přeslička ho má dostatek
Aby byly rostliny odolné nejen vůči houbovým chorobám, potřebují mít pevná rostlinná pletiva. A k tomu jim dopomůže právě prvek křemík, jehož bohatým zdrojem je přeslička rolní. Přeslička je hojný a poměrně častý plevel, takže určitě nebude problém si ji sehnat. Použít můžete buď čerstvou, nebo sušenou přesličku, účinky budou stejné.
Jak vyrobit a použít přesličkovou kúru?
Tři polévkové lžíce nadrcené sušené přesličky (nebo 6 lžic čerstvé) zalijeme jedním litrem nejlépe dešťové vody. Půl hodiny necháme stát a pak hodinu povaříme na mírném ohni. Po vychladnutí přecedíme a naředíme vodou v poměru 1:10. Postřik aplikujte na rajčata, okurky, cukety i vinnou révu jako prevenci proti padlí a dalším houbovým chorobám. Ovocné dřeviny pak přesličková kúra chrání proti strupovitosti a kadeřavosti. Aplikujte preventivně jednou týdně, při prvních známkách napadení až třikrát týdně.
Jahodníky i brambory ochrání cibule
Velmi účinný je posilující cibulový zákvas, který lze opět použít proti houbovým chorobám. Přípravek můžete aplikovat buď postřikem, například u jahod, nebo zálivkou, což využijete třeba u brambor. V cibuli jsou obsaženy látky, které posilují obranyschopnost rostlin a ty se tak snáze brání nepříznivým vlivům.
Pro přípravu zákvasu využijete slupky i zbytky z cibule
Až vám v kuchyni zbyde odpad při krájení cibule, nevyhazujte ho, ale pěkně střádejte slupky a odkrojky z cibule ve sklenici. Až ji zaplníte alespoň z poloviny, zalijte cibuli dešťovou vodou, nechte v teple pár dnů a jakmile začne kvasit, přeceďte ho. Nařeďte ho v poměru 1 díl zákvasu na 9 dílů vody. Používejte jednou týdně jako zálivku i postřik.
Mít na zahradě kopřivy je skutečné štěstí, využijete je totiž nejen na ochranu rostlin, ale také pro sebe, udělejte si z nich výtečný čaj nebo náhražku špenátu.
Proti houbovým chorobám pomůže i léčivý mulč z kostivalu
Jako prevence vůči řadě houbových chorob do jisté míry poslouží i mulč z nasekaných kopřiv či kostivalu, který položíte pod rostliny. Stejně můžete využít i zbytky rostlin, které zůstanou po přecezení zákvasů.