Proč ale vůbec o letních výsevech zeleniny uvažovat? Protože z nich plyne řada výhod prospěšných půdě, vám i novým rostlinám. Jakmile totiž sklidíte úrodu z jarních výsevů, zůstanou záhony prázdné. Další plodina uvolněnou půdu zastíní, čímž zabrání jejímu zbytečnému vysychání a zaplevelování, a z nového výsevu získáte navíc další úrodu.
Nově vyseté rostliny zase využijí prohřátou půdu, v níž rychleji porostou. Nemluvě o tom, že záhony není třeba znovu rýt (maximálně jen povrchově prokypřit) a ani hnojit. Půda je po odklizení posklizňových zbytků de facto připravená k dalšímu setí a stačí její dosavadní stav pouze udržovat. Zeleniny také ohrožuje méně škůdců než na jaře a mnohé druhy profitují i z vyšší vzdušné vlhkosti (třeba saláty).
Kterou zeleninu si v létě můžete ještě vysít
- Červen – můžete sít mrkev, černou a červenou ředkev, keříčkový fazol i kedlubny a pro průběžnou sklizeň se sejí saláty.
- Červenec – pro letošní sklizeň stále ještě můžete sít čínské a pekingské zelí, fenykl, špenát, endivie a letní saláty.
- Srpen – stálicí je salát (polníček se sklízí až do prvních mrazíků), sklidit na podzim zvládnete i v srpnu vysetý špenát, ředkvičky a ředkev.