Proč se roubovaná zelenina vyplatí
Roubovaná zelenina se již stala oblíbenou mezi mnohými pěstiteli, kteří objevili ty neskonalé výhody jejího pěstování. Hlavními výhodami je samozřejmě vyšší výnos, větší odolnost k chorobám a ke špatným povětrnostním podmínkám. Díky těmto vlastnostem tak potřebujete k dosažení bohaté úrody mnohem méně rostlin i chemických prostředků a díky tomu samozřejmě ušetříte dost peněz.
Roubovaná zelenina je odolnější
Některé druhy, jako je třeba vodní meloun můžete díky naroubování pěstovat i na místech, kde nejsou ideální klimatické podmínky pro jeho pěstování. Rajčata můžete pěstovat na pouhé dva až tři výhony a dosahovat tak mnohem větší sklizně. Nehledě na to, že roubovaná rajčata většinou netrpí na praskání plodů. Roubovaná zelenina také mnohem lépe odolává extrémním podmínkám, jako je třeba delší období sucha, které jsme zažili v posledních letech.
Doporučujeme tyto odrůdy roubované zeleniny
Hadovka Lucky
Středně raná úrodná hadovka se štíhlým, velmi chutným tmavě zeleným plodem o délce 20-35 cm. Rostlina je vitální a vzrůstná.
Minihadovka Derby
Krátká hadovka typu svačinka s křupavými plody o velikosti asi 15 cm, která má osvěžující chuť a není hořká.
Vodní meloun Ingrid
Velmi raný a úrodný meloun, který je nenáročný na pěstování. Plody jsou středně velké a velmi sladké a dorůstají do velikosti 2-3 kilogramy.
Cukrový meloun Anasta
Velmi chutný aromatický cukrový meloun s vysokým obsahem cukru, plody jsou o velikosti asi 1,5 kilogramu.
Koktejlové rajče Cookie
Chuťově i vzhledově vynikající rajčátka se sladkými plody. Plody jsou aromatické s pevnější konzistencí, s atraktivním červeným žíháním a jsou vynikající do salátů a příloh.
Masité rajče Buffalosteak
Velké masité rajče, úrodné a nenáročné na pěstování. Plod je žebrovaný o velikosti 300-500 gramů, odolný vůči popraskání a je vhodný nejen do steaků, ale i do salátů.
Jak poznám roubovanou zeleninu
V zahradnictví se shánějte po označení „Roubovaná se vyplatí“. Jedná se o pečlivě vybrané odrůdy do našich klimatických podmínek a najdete zde ty nejlepší odrůdy plodové zeleniny, tzn. okurek, melounů, rajčat, cuket, paprik a lilků. Existují také webové stránky, kde naleznete mnoho potřebných informací ke všem dostupným druhům a hlavní výhody u každé zeleniny.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.