Plevel jako přenašeč chorob a škůdců
Pokud budete plevel odstraňovat soustavně hned od jara, nebudete muset na boj s ním vynakládat tolik námahy. Nestačí se totiž vysemenit a namnožit, takže ho bude stále méně a méně. Plevel odebírá vašim rostlinám vláhu, živiny, světlo i prostor, proto je nutné být nemilosrdní. Některé plevele jsou dokonce přenašeči chorob a škůdců, takže ho nesmíte nechat přerůst přes hlavu.
Slitování nemějte především s vytrvalými pleveli: nesmí vykvést
Vytrvalé a víceleté plevele jsou těmi nejhoršími protivníky. Svoji pozornost tedy zaměřte především na ně. Vykopejte je, nutno i s kořenem, a vyhoďte je do směsného odpadu. Hlavně si je nedávejte do kompostu a odstraňujte ho hned po vzejití. Pravidelně okopávejte, vytrvalé plevele tak nebudou mít šanci se rozrůst. Plevele nikdy nesmí dorůst do květu nebo se vysemenit. Pro větší okrasné plochy využijte dekorační materiály jako je štěrk, mulč či oblázky, případně textilii. Plevel tak nebude mít žádnou šanci.
Kopřiva není žádné neštěstí, je to skvělá náhražka špenátu a čaj z ní vám pomůže při chudokrevnosti
Štve vás plevel na zahradě? Tak ho prostě snězte!
Své saláty a pokrmy můžete obohatit o některé plevelné rostliny, jsou jedlé a zdraví prospěšné. Některé lze využít třeba jako dekoraci na různé dobroty. Například taková sedmikráska je velmi chutná a využití pro ni najdete určitě rychle, květy i mladé listy pampelišky využijte pro očistu těla, ptačinec žabinec může doplnit i nahradit řeřichu či pažitku na chléb s tvarohem a z mladých listů kopřiv uvaříte výbornou náhražku špenátu, možná i chutnější. Čaj z kopřiv pomáhá při chudokrevnosti a při snižování cholesterolu.