Připravte si doma pečené kaštany, které krásně zahřejí ruce i žaludek. Nezapomeňte je ale naříznout

Co jsou jedlé kaštany a jak je upéct v troubě?

Rozdíl mezi jedlými kaštany a kaštany, ze kterých si děti rády vyrábějí veselá podzimní zvířátka, je zcela zásadní. Samotné stromy náleží každý do úplně jiné čeledi a nemají spolu nic společného. U nás velmi rozšířený strom, jírovec maďal z čeledi mýdelníkovitých, zvaný také kaštan koňský (Aesculus hippocastanea), plodí dekorativní plody, kaštany, vhodné na podzimní dekorace i na hojivé mazání, které vám pomůže od těžkých nohou. Kaštany z jírovce však jedlé nejsou.

Kdy a jak se sklízejí jedlé kaštany

www.nkz.cz

Kaštanovník jedlý či setý 

V našich krajích objevíte tento strom jen zřídka. Patří do čeledi bukovitých, společně s duby a buky. Pochází z východní Evropy, Malé Asie a z kavkazské oblasti, ale už v dobách antiky byl hojně vysazován i jinde v Evropě. Staří Řekové tyto stromy přímo uctívali a dali jim také jméno podle starého řeckého města Kastana. A staří Římané zase kaštany vysazovali všude, kde to podnebí dovolovalo.

Asi nejznámějším místem, kde u nás jedlé kaštany můžete vidět ve větším počtu, je kaštanka v Lesoparku Chomutov. Druhé oblíbené místo je pak kaštanka v Nasavrkách u Chrudimi.

  • Pěstování kaštanů vyžaduje specifické klimatické podmínky. Preferují kyselé půdy, dostatek slunce a mírné zimy. Začínající pěstitel kaštanů však potřebuje poměrně velkou trpělivost, protože strom začíná plodit až po 10 až 15 letech.

Jaký adventní věnec je pro Vás ten pravý podle znamení zvěrokruhu

www.nkz.cz

Jak na domácí přípravu pečených kaštanů v troubě

Na vánočních trzích se kaštany tradičně pečou na otevřeném ohni ve speciálních pánvích s dírkami. Pouliční prodejci je potom nabízejí zabalené v papírovém sáčku, který příjemně hřeje do rukou. Pečenou pochoutku si však můžete poměrně snadno připravit i doma, ve vlastní kuchyni.

Kaštany pečte nasucho v troubě nebo na pánvi s poklicí. Jen nesmíte zapomenout na naříznutí kaštanů, protože pokud vložíte kaštan do horké trouby nenaříznutý, patrně se po pár minutách pořádně leknete. Slupka kaštanu se sama roztrhne, vydá velkou ránu a obsah kaštanu najdete rozmetaný po celé troubě. Věřte, že tohle uklízet nechcete. Proto před pečením do každého kaštanu vytvořte dva zářezy do tvaru kříže, ale i tak je raději vložte do pekáče s pokličkou. Kaštany pečte asi 20 až 25 minut při teplotě 200 °C.

2 návody na předvánoční dekorace: Vytvořte si voňavé svícny

www.nkz.cz

Na co si dát pozor při nákupu kaštanů

V obchodech najdete kaštany vždy jen v předvánočním období. Při jejich nákupu si však dejte velký pozor na kvalitu. Kupujte jen takové množství, které sníte asi do týdne, a kaštany skladujte na chladném a suchém místě.

Jak poznat kvalitní a čerstvé kaštany?

  • Kaštany musí mít pevnou, lesklou a hladkouslupku bez známek plísně.
  • Pozor dejte na černé skvrny na slupce a trhliny.
  • Kaštany nesmí chrastit, to by znamenalo, že plody jsou již vyschlé.
  • Vyhněte se také kaštanům s drobnými dírkami, které značí napadení hmyzem.
Dekorativní plody kaštanovníku mají po upečení lahodnou chuť
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada