Proč zařadit exotické ovoce do jídelníčku
Exotické ovoce nejvíce ochutnáváme v zimním období, kdy na zahradě už nic nenajdeme. Můžeme ho sice zakoupit po celý rok, ale některé druhy jsou k nám dováženy především okolo Vánoc. Dodává nám důležité vitamíny, leckdy i takové, které v našem ovoci nenajdeme, nehledě na to, že exotické ovoce má úplně jiné aroma, než to naše domácí. A hlavně, ochutnat něco, co jste doposud nikdy neochutnali, to je hotový gastro zážitek. Nebojte se toho.
Karambola či mangostan jsou stejně chutné, jako jiné, známé druhy: jen se nebát ochutnat
Zcela běžně dnes konzumujeme fíky, datle či kokosové ořechy. Za vyzkoušení ale stojí i druhy jako jsou karambola, mangostan či kiwano. Odhoďte obavy z toho, že tím, že je exotické ovoce dovezeno z dalekých krajů, se můžete nakazit nějakou chorobou či si domů zavléct nějakého cizokrajného škůdce. Taková pravděpodobnost je vážně malá, stačí, když všechny plody před konzumací omyjete, většina se beztak loupe či konzumujete jen dužinu. Takže nebojte se a vyzkoušejte zase něco nového, třeba si obohatíte jídelníček o další druhy a budete je konzumovat stejně běžně jako banány či mandarinky.
Odkud se k nám exotické ovoce dováží?
Samozřejmě nelze odpovědět jednoznačně, záleží, o jakém ovoci se budeme bavit. Ale například papája, kterou zakoupíme v supermarketu, pochází nejčastěji z Brazílie a Havaje, dračí ovoce se dováží hlavně z Asie a takové kiwi, které už ani jako exotické ovoce nebereme, se dováží z Číny a Nového Zélandu. Odtud také pochází většina dováženého ovoce. A pokud máte vyhřívaný skleník či zimní zahradu, řadu exotického ovoce si můžete vypěstovat i doma, třeba taková papája, maracuja či kumquat není vůbec žádný problém.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.