Led se k prodloužení životnosti potravin používá odjakživa. Dnes už si těžko dokážeme představit fungující domácnost bez chladničky s mrazničkou nebo bez samostatně stojící mrazničky, oblíbené zásobárny naplněné po okraj ovocem a zeleninou z vlastní sklizně.
Potraviny zamrazujte v neprodyšných obalech
Chladné prostředí s optimální teplotou alespoň –18 °C chrání potraviny před zkázou. Díky nízké teplotě zůstávají nejen chuť, ale i obsah vitaminů v ovoci a zelenině téměř nezměněny po značně dlouhou dobu. Potraviny z mrazničky můžete jíst i po několika měsících. Aby se během skladování uchovala kvalita čerstvě sklizeného ovoce nebo zeleniny, je nezbytné ukládat dary léta (a podzimu) do vhodných neprodyšných obalů. Čím méně vzduchu v mrazicích sáčcích zůstane, tím lépe bude skladovaná potravina po rozmrznutí chutnat. Proto každý naplněný sáček, dříve než ho pečlivě uzavřete kuchyňskou svorkou nebo silnější gumičkou, vždy přejeďte rukou, abyste dostali ven co nejvíce vzduchu. Nakonec nezapomeňte produkty, které budou putovat do mrazničky, čitelně popsat.
Čím méně vzduchu v mrazicích sáčcích zůstane, tím lépe bude skladovaná potravina po rozmrznutí chutnat.
Foto: Shutterstock
Speciální sáčky k mražení potravin
Jestliže se zelenina nebo ovoce dostanou do přímého kontaktu s mrazem, vyschnou, získají nevábný bělavě šedý vzhled a budou nepoživatelné. Pokud některá potravina změní tímto způsobem barvu na většině povrchu, neváhejte a vyhoďte ji. Nádoby s potravinami určenými k zmrazení nesmějí být naplněné až po okraj, protože obsah se během chladnutí do minusových teplot rozpíná. Nepoužívejte plastové kelímky od tvarohu nebo jogurtů ani svačinové či obyčejné plastové sáčky z obchodu, protože se při teplotách pod bodem mrazu stávají porézní. Vhodné jsou speciální sáčky určené k mražení potravin.
Na potraviny v mrazničce napište datum uložení
Dbejte také na hygienu. Při čištění a loupání ovoce i zeleniny v kuchyni používejte čisté nástroje a nezapomeňte si mýt ruce. Abyste si udrželi přehled o tom, co máte v mrazničce uložené, osvědčuje se psát si seznam jednotlivých položek s poznámkou o datu jejich uložení.
Které potraviny mrazit a které radši ne
K mrazení se v žádném případě nehodí syrové brambory, protože měknou a získávají podivně nasládlou chuť. Souvisí to s obsahem škrobů, které se během zmrazování proměňují v cukry. Nepokoušejte se mrazit ani listové saláty, ani ředkvičky a ředkve, protože výsledkem je nevábná zavadlá hmota.
V zásadě by se vyzrálé a čerstvě sklizené dary zahrady měly zpracovávat a mrazit okamžitě. Mrazit se dá také rozmixované ovoce (maliny a jahody) v podobě pyré s cukrem či bez cukru. Zelenina se do mrazničky ukládá zpravidla blanšírovaná a podle druhu zeleniny se blanšíruje po dobu přibližně 1 až 4 minuty. Výjimku tvoří cibule a chřest. Pro mrazení jsou dokonce vhodné i pevné druhy hub, jako jsou hřiby, křemenáče nebo lišky. Nejšetrnější metodou rozmrazování potravin je cesta přes chladničku.