Na jaře někteří lidé pořádají přímo nájezdy do lesů, na vyhlášená místa, na kterých roste oblíbený česnek medvědí. Přitom bylinka s velmi podobným aroma roste všude okolo a málokdo si jí vůbec všimne. Česnáček má sice jemnější česnekové aroma než česnek medvědí, ale k ochucení pokrmů se dá využít stejně dobře. Hodí se do tvarohových pomazánek, nádivek, polévek i omáček, výborně ochutí mleté maso. Nejchutnější jsou mladé listy, ještě před kvetením, později získávají nahořklou až hořkou chuť. Chutné jsou dokonce i květy.
Česnáček a česnek nejsou příbuzní
Česnáček lékařský sice po rozemnutí mezi prsty nebo po pokrájení vydává jemnou česnekovou vůni, a i jeho chuť je česneku podobná, ale rostliny příbuzné nejsou. Česneková vůně je způsobena sirnými sloučeninami, které se na vzduchu rozkládají na aromatické organické sloučeniny, které rostlině primárně slouží jako přírodní pesticid, k ochraně před škůdci.
Co je česnáček lékařský (Alliaria petiolata)
Rostlina z čeledi brukvovitých, vysoká 20-90 cm, vykvétá během dubna až do června, drobnými, bílými kvítky, sdruženými do soukvětí ve tvaru vrcholových hroznů. Střídavé, dlouze řapíkaté listy mívají jasně, později až tmavě zelenou barvu.
Česnáček lékařský se hojně vyskytuje téměř po celé Evropě, ale také v Asii a v severní Africe. Roste nejčastěji v polostínu, na okrajích cest a městských trávníků, u plotů, ale také v listnatých a lužních lesích. Někdy roste i na místech s přímým slunečním svitem, tam však dosahuje jen nízkého vzrůstu. Jedná se o dvouletku, někdy i krátkověkou trvalku.
Léčivé účinky česnáčku lékařského
V podobě čaje nebo tinktury se česnáček lékařský využívá proti jarní únavě, pro detoxikaci organismu, čistí krev i střeva, působí močopudně, snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence rakoviny, léčí vyrážky, kožní záněty a ekzémy. Při zánětech v dutině ústní, aftech, při zápachu z úst nebo při paradontóze pomáhá žvýkání listů česnáčku.
Pozor však dejte na předávkování česnáčkem. Vysoké dávky, kterých ale rozhodně nedocílíte tím, že si česnáčkem posypete chléb s tvarohem nebo ochutíte pomazánku, mohou způsobit podráždění zažívacího traktu, nevolnost, průjem nebo zvracení. Česnáček také neužívejte při kojení, protože může ovlivnit chuť mateřského mléka.
Připravte si česnáčkový ocet
Plnou hrst mladých listů česnáčku, nejlépe ještě před rozkvětem rostliny, vložte do sklenice a zalijte kvalitním jablečným octem. Sklenici uzavřete a nechte týden stát na tmavém a chladném místě. Hotový ocet můžete využít k ochucení zeleninových salátů.
Zdroj:https://lindamahelova.cz/cesnacek-lekarsky/; https://www.bylinkyprovsechny.cz/; https://cs.wikipedia.org/