Mozek člověka je řídící a sjednocující orgán celé nervové soustavy. Nejenže řídí veškeré tělesné funkce od dýchání přes činnost srdce až po regulaci tělesné teploty. Člověk ho potřebuje také pro učení, soustředění, paměťové schopnosti či vnímání emocí. Kdo by si nepřál, aby všechny jeho mozkové funkce zůstaly plnohodnotně zachované až do pozdního stáří? Rozhodující roli hraje správná výživa.
Mozek potřebuje sacharidy, ale ne sladkosti
Šedé buňky mozkové spotřebují více než jednu pětinu denní energetické potřeby celého těla a nejdůležitějším zdrojem energie jsou pro ně sacharidy. Mozek však nejásá nad sladkostmi, protože ty poskytnou jen krátkodobé, asi 20 minut trvající nakopnutí, po němž se dostaví energetický propad.
Aby člověk zůstal dlouho soustředěný, musí mozek přijímat pro něj mnohem výhodnější pohonné látky a těmi jsou složené sacharidy. Doporučuje se proto konzumovat v dostatečném množství brambory, přírodní rýži a všechny celozrnné výrobky, jako je chléb, müsli nebo těstoviny.
Zobejte barevné bobule a jezte saláty
Také ovoce a zelenina obsahují řadu blahodárných a ochranných látek pro nervové buňky. Pokud se na jídelníčku objevují každý den, významně přispívají k udržení dobré kondice mozku. Kromě vitaminů a minerálů, kterých mají víc než dostatek, jsou důležité také v nich přítomné flavonoidy, které jsou známé pro své antioxidační působení. Patří k nim především rostlinná barviva (antokyany).
Nejnovější výzkumy potvrzují, že pro šedé buňky jsou proto mimořádně prospěšné všechny druhy drobného bobulovitého ovoce, rajčata a také veškerá listová zelenina.
Nervové buňky posilte hořčíkem a obalte tukem
Tím výčet nekončí a následují další látky nezbytné pro mozkové funkce. Nervové buňky posiluje například hořčík obsažený v ovesných vločkách anebo v ořeších. Jeho přísun je důležitý především během déletrvajícího stresu. Aminokyseliny, stavební kameny bílkovin, pomáhají budovat a opravovat všechny mozkové struktury. Navíc jsou zodpovědné za předávání informací mezi jednotlivými nervovými buňkami. Dostatek bílkovin poskytnou tělu, a tím i mozku nejen mléčné výrobky, ale také luštěniny a ořechy.
Neméně důležité jsou i zdraví prospěšné tuky. Nervové buňky jsou obalené ochrannou tukovou vrstvou a dvě třetiny těchto obalů tvoří nenasycené mastné kyseliny, které musí člověk pravidelně přijímat v potravě. Nejlepším zdrojem jsou mořské ryby, hodnotné rostlinné oleje, ořechy a semena.
Cvičení pro mozek: dělejte něco neobvyklého
Aby se mozek udržel v kondici, musí pracovat. Pomáhá mu učení se nazpaměť anebo hraní šachů. Nová propojení mezi nervovými buňkami se tvoří, když se člověk učí nový jazyk nebo začne cvičit na nějaký hudební nástroj.
Totéž platí, když začnete vykonávat něco neobvyklého. Praváci si například můžou občas vyčistit zuby levou rukou. Ve frontě k pokladně supermarketu stůjte na jedné noze nebo se tu a tam projděte po padlém kmeni jako po kladině. I takové maličkosti přispívají k zachování pružnosti mozku.