Recept na mast z chilli nám doporučil Miroslav Klena, odborník na pěstování pálivých papriček. „Mast je zdraví prospěšná, sám si ji vyrábím. Není to nic těžkého, zkuste to také,“ říká dlouholetý pěstitel chilli.
Jak připravit mast z chilli
Co budete potřebovat? Postačí vám sádlo, ale lepší bude bílá lékařská vazelína. Rozehřejte ji ve vodní lázni a nasypte do ní sušené chilli koření nebo čerstvou nakrájenou papričku s vyšším obsahem capsaicinu, např. odrůdu 'Habanero'. Za stálého míchání se capsaicin extrahuje do vazelíny, na škodu není přidat do směsi i některé léčivé bylinky. Pozor ale na přepálení vazelíny! Postačí ohřátí na 50 °C. Směs pak nechte odstát do druhého dne a po opětovném zahřátí a rozmíchání ji přeceďte, ideálně přes punčochu do malých misek a nechte zatuhnout.
Na co se mast z chilli používá
Mast se používá např. při artróze, artritidě, na pohmožděniny a při bolesti a ztuhlosti svalů. Zpočátku může na kůži dost pálit, tělo si ale postupně zvykne. Záleží na koncentraci chilli. Nejlepší je začít s nižší dávkou a postupně se dopracovat k ideálnímu poměru. Pozor, mast nikdy nepoužívejte na poraněnou nebo odřenou kůži! Po aplikaci masti si také nezapomeňte důkladně umýt ruce, abyste si ji nezanesli třeba do oka.