Jablko je zásobárnou zdraví, proto se mu také s nadsázkou někdy říká „kulatá lékárna“. Jeho konzumace prospívá v každém věku a podle odborníků je dobré sníst alespoň jedno jablko denně. Jablka jsou vyhlášená ale i jinými účinky. K nejznámějším patří třeba uvolňování etylenu z utržených zralých plodů, které způsobuje dozrávání i jiného ovoce v blízkosti jablka. Podobné triky a doporučení se přitom týkají především potravin, jídla a zdraví.
S jablkem chleba tvrdne pomaleji a vyřeší i přesolení
Jablka například ovlivňují vláčnost pečiva. Vložíte-li jablko do chlebníku k pečivu, oddálí jeho ztvrdnutí. Nejvýraznější je tento účinek především v bytech s ústředním topením, kde je dlouhodobě suchý vzduch.
Do přesoleného jídla, třeba polévky, se obvykle doporučuje vhodit kousek syrové brambory nebo suchého chleba. Funguje ale i rozkrojené jablko, zvláště v případě čirých polévek.
Šikovný je i trik s loupáním jablek. Tenkou slupku z jablka snadněji odstraníte, když ho před oloupáním na chvilku ponoříte do horké vody (někdy se doporučuje i mléko).
Jablečný mošt zlepšuje stravitelnost mléka
Ten, kdo má problémy s trávením mléka nebo mléčných produktů, by měl vyzkoušet jablečný mošt, který jejich stravitelnost zlepšuje.
Slupky po loupání jablek nevyhazujte, ale usušte. Při kašli a nachlazení si z nich můžete připravit čaj, který vám pomůže se uzdravit. Hrst slupek stačí přelít 250 ml horké vody, nechat 5–10 minut luhovat, scedit a osladit medem.
Podobně funguje i jiný recept, který pomáhá s chřipkou. Rozdíl je jen v tom, že horkou vodou zalijete čerstvá jablka rozkrájená na čtvrtky, necháte luhovat několik hodin a vzniklou limonádu po přecezení ochutíte ještě citronovou šťávou.
Jablečné chipsy se skořicí: zimní mlsání nejen pro děti
Málo známé, ale výborné jsou jablečné chipsy, které zachutnají i dětem. V kombinaci se skořicí se navíc hodí i k blížícím se Vánocům. Jablka stačí jen nakrájet na plátky, posypat skořicí a cukrem a upéct v troubě.
Zapečená jablka jsou dalším dezertem, který se hodí pro zimní období. Omytým jablkům na několika místech nařízněte slupku, potřete je rozpuštěným máslem a pomalu pečte – zachovají si tak svůj vzhled a nescvrknou se.
Křížaly z jablek patří k české tradici. Tak snad jen malé doporučení: ať už je sušíte v troubě nebo sušičce, uchovávejte je v uzavřených nádobách, aby nenavlhly.