Jak na pěstování hub: Záleží na druhu
Výběr druhů hub, které se dají pěstovat v domácích podmínkách, ve sklepě nebo na zahradě, je nečekaně široký. Nejméně náročné a zároveň nejvíce rozšířené je pěstování hlívy ústřičné, žampionů a penízovky sametonohé, ale pěstovat můžete jak cizokrajné reishi nebo shiitake, tak obyčejné bedly, hřiby a pýchavky. Konkrétně hlívu, penízovku a žampiony však mohou pěstovat i absolutní začátečníci.
Časté druhy pěstovaných hub
1. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná je ideální houba pro začátečníky. Roste na substrátu ze slámy nebo dřevěných pilin. Potřebuje teplotu 15 až 20 °C a vysokou vzdušnou vlhkost. První sklizeň můžete očekávat už za 4–6 týdnů.
2. Žampion dvouvýtrusý (Agaricus bisporus)
Žampion je poměrně běžně pěstovaná houba, která vyžaduje speciální substrát, obohacený koňským hnojem. Daří se mu při teplotě 18–22 °C. Plodí přibližně za 6–8 týdnů od založení.
3. Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)
Penízovka sametonohá roste nejlépe na dřevěném substrátu, ideálně na bukových špalcích nebo pilinách. Je nenáročná na teplotu, která má poměrně široké rozmezí 12–20 °C. První plodnice můžete sbírat za poměrně dlouhou domu, i za několik měsíců.
Základní metody domácího pěstování hub
1. Pěstování v balících
- nejjednodušší způsob pěstování pro začátečníky
- zakoupíte už naočkovaný substrát, je tu však riziko, že získáte substrát vyschlý nebo se zárodky plísní
- stačí udržovat teplotu a vlhkost
- vhodné pro hlívu a žampiony
2. Pěstování na špalcích
- přírodní metoda, která vyžaduje více času (první sklizeň až za 6 až 12 měsíců)
- dlouhodobá produkce plodnic
- ideální pro penízovku a hlívu
- jedná se o sadbu hub naočkovanou na dřevěné špalíky či kolíčky
3. Zrníčková sadba
- obilná zrna, prorostlá podhoubím hub
- zrna se mohou vkládat mezi pláty dřevěného špalku
- spáru mezi pláty je třeba ošetřit například včelím voskem proti vysychání
- zrníčkovou sadbu lze využít i do balíku slámy nebo do štěpky
- vhodné pro všechny druhy, jen trochu složitější na přípravu
Základní podmínky úspěšného pěstování hub
- sterilní prostředí při zakládání kultury
- stabilní teplota
- správná vzdušná vlhkost (70 až 85 %)
- nepřímé světlo
- dostatečná cirkulace vzduchu
Jak začít s pěstováním hub?
- Vyberte si vhodné místo (sklep, spíž, nevytápěnou místnost).
- Pořiďte si naočkovaný substrát nebo sadbu.
- Připravte podmínky pro pěstování hub, přesně podle pokynů jednotlivých výrobců.
- Pravidelně kontrolujte především vlhkost.
- A hlavně, buďte trpěliví!
Časté chyby při pěstování hub
- příliš vysoká teplota
- nedostatečná vlhkost
- přímé sluneční paprsky
- průvan
- kontaminace substrátu plísněmi
Kulinářské využití doma vypěstovaných hub
Hlíva ústřičná
- skvělá do asijské kuchyně
- ideální na gril (jako steak)
- do polévky a omáčky
- do rizota
- náhrada masa
Žampiony
- oblíbené houby do smaženice
- na pizzu
- plněné žampiony
- do polévky
- na masové i zeleninové špízy
- k masu jako příloha
- do pomazánek
- nakládané do octového nálevu
Penízovka sametonohá
- do polévek
- na omáčky
- do asijských pokrmů
- do nádivek
- k těstovinám