Kulinární popel vyrobíte v grilu na dřevěné uhlí
Kulinární popel připravíte snadno buď v grilu na dřevěné uhlí – musí být ale čistý, nebo pomocí kovové nádoby s proděravělým dnem a starého hrnce. Nádobu postavte na hrnec, vložte do ní seno nebo sušené byliny a zapalte.
Vzniklý popel, který po shoření sena propadne do hrnce (nebo skrz mřížku grilu), by měl mít šedou barvu. Prosejte ho jemným sítkem a voilà – kulinární popel je na světě.
K čemu můžete doma kulinární popel využít
V kulinárním popelu můžete třeba obalit osolené a omaštěné pečené brambory – chutnají a voní pak jako z táboráku. Použít ho ale můžete na cokoli, co se peče na sucho. Pokud se vám nechce popel vyrábět, můžete si ho i objednat a vyzkoušet.
Zdroj: autorka, Jana Vlková, kytkykjidlu.cz, vitalia.cz