Malinovo-bylinková limonáda: kolečka citronu smíchejte s podrcenými malinami a bylinkami (mátou nebo bazalkou...), zalijte vodou a luhujte.
Foto: Shutterstock
Jak zvýraznit chuť limonád s bylinkami s ovocem
Chuť domácích limonád zvýrazníte namícháním nápoje den předem a luhováním přes noc v lednici. Bylinky i ovoce je dobré rovněž mírně nadrtit, chuť se pak do vody více uvolní. Použít můžete vodou z kohoutku i minerální. Filtrovat limonádu před podávání nemusíte – ve skleněné nádobě bude vypadat lákavěji nepřecezená. Přihodit můžete ještě pár kostek ledu a jedlé květy.
Jak prokvasit limonády
Říznější limonády připravíte jejich prokvašením. Postačí vám k tomu 3l láhev od okurek, 50 g cukru/1 l vody, vymačkaný a rozkrájený citron, 7 g čerstvých kvasnic a asi dvě hrsti aromatických a jedlých květů z okrasných rostlin i bylinek.
Postup je jednoduchý: v menším množství vody rozpusťte cukr i droždí, vmíchejte šťávu a kůru z citronu, přidejte květy a dolijte zbylým množstvím vody. Nádobu uzavřete tak, aby z ní mohl unikat vzduch, postavte na dva dny do tepla a sem tam promíchejte. Po přecezení a vymačkání květů, přelijte limonádu do lahví, ale neplňte je po okraj. V chladu ji nechte ještě pár dní prošumět – čím déle, tím bude ostřejší. Po týdnu už se kvůli přítomnosti alkoholu nehodí pro řidiče a děti.
Připravte si bezinkovou limonádu
Bylinky v nápojích střídejte a pozor na kontraindikace
Stejně jako u čajů, tak i u limonád nesmíte zapomínat na účinky bylinek. Předně platí všeho s mírou, pak je dobré jednotlivé bylinky střídat anebo úplně vyloučit při jejich kontraindikaci s užívanými léky. Ideální jsou limonády z rostlin bez vedlejších účinků, které můžete pít dlouhodobě.