Výroba ořechovice má v mnoha rodinách dlouhou tradici. Recepty se proto různí kraj od kraje a výrobce od výrobce. Základem jsou ale vždy nezralé ořechy sklizené koncem červnana svátek Jana (24. 6., tzv. svatojánská ořechovice). Specifickou chuť dodá nápoji ikoření, případně některé byliny. Ořechovice pak může fungovat také jako lék užívaný při problémech s trávením.
Co přidat do ořechovice
Ořechy musejí být zelené a nezralé – měly byste je snadno rozkrojit či propíchnout jehlou, tzn. neměly by mít ještě vytvořenou skořápku. Do ořechovice je nezbytný i alkohol a cukr. Podle jejich množství můžete vyrobit slabší, likérovou ořechovci (s alkoholem kolem 20 %) nebo ostřější alkoholický nápoj (přes 40 % alkoholu). Zdrojem alkoholu může být vodka, kalvádos... K dalším ingrediencím patří citron, hřebíček, kůra skořice, zázvor, badyán, puškvorec, jalovec, muškátový květ, někdo ale přidává pomeranč, nové koření, jalovec, fenykl...
Jak postupovat při výrobě ořechovice
Ořechy i citrusy pečlivě omyjte, nakrájejte na tenké plátky a vkládejte je do skleněné nádoby. Jednotlivé vrstvy přitom prokládejte zvoleným kořením a vše zalijte vybraným alkoholem. Nádobu uzavřete a její obsah nechte luhovat 4 týdny (některé recepty uvádějí i 6 týdnů). Důležité je, aby nádoba stála na světle, ve tmě by nápoj nezískal svou typicky hnědou barvu.
Po vyluhování tekutinu přeceďte, svařte vodu s cukrem a přidejte k výluhu. Ořechovici nyní přelijte do lahví, dobře uzavřete a nechte v temnu ustát do zimy. Ochutnávejte ideálně na Vánoce.
Bezové květy trhejte pro zdraví i na chuť
Kolik alkoholu a koření přidat do ořechovice
Na cca 1 kg nezralých ořechů si připravte nádobu o objemu zhruba 4 l. Přidat můžete 1 ks citrusového ovoce, asi 5 cm kořene zázvoru, 2 ks skořicové kůry, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 polévkovou lžíci sušeného kořene puškvorce, 1,5 l alkoholu a 0,5 l vody s 0,5 kg cukru.