Vlivem nízkých teplot se v listech kadeřávku rozloží škroby na jednoduché cukry. Listy přešlé mrazem jsou pak jemnější, mají sladší chuť a zmírní se i jejich typická košťálová vůně. Křehké vrcholové listy je tak možné konzumovat i zasyrova v ochucených míchaných salátech.
Kadeřávek sklízejte podle libosti
Silným mrazům odolávají odrůdy ’Winterbor F1’ a ’Halbhoher grüner Krauser’ právě tak jako červený kadeřávek ’Scarlet’. Všechny tři odrůdy přečkají zimu v záhonu bez jakékoli újmy až do března. Jednotlivé listy trhejte ze stonku odspodu. Můžete také odříznout pouze růžici jemných vrcholových listů nebo uříznout celý dlouhý olistěný košťál nad zemí přibližně na šířku dlaně. Na jaře vytvoří rostliny v úžlabích listů pupeny a nové jemné listy.
Dokud nepřijdou velké mrazy, můžete si několik rostlin odebrat i s kořeny ze záhonu a zasadit v pařeništi. Budete tak spolehlivě zásobeni zeleninou, pokud by pozdější sklizeň znemožnila vysoká sněhová pokrývka nebo dlouhotrvající mráz.