Peruánský angrešt patří mezi superpotraviny: Pozor ale, ať si ho nespletete s jedovatým druhem. Poradíme také, jak poznáte správnou zralost plodů

Jak pěstovat mochyni neboli peruánský angrešt?

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) pochází z Jižní Ameriky a patří do stejné čeledi jako třeba brambory či rajče. Ve své domovině se jedná o rostlinu vytrvalou, u nás bohužel stále nezvládá naše mrazy, a jakmile ji první mráz sežehne, rostlina odumírá, takže ji každým rokem musíte vysévat znovu.

Jak pečovat o rychlené cibuloviny a co s nimi po odkvětu: Postarejte se o ně tak, aby vás těšily po mnoho let

www.nkz.cz

Nafouknutý kalich je ozdobou rostliny

Mochyně dorůstá do výšky asi tak 1 metr, často se větví a je pokryta žláznatými chloupky. V paždí vejčitých listů pak vyrůstají stopkaté květy složené ze žluté koruny s hnědými skvrnami na bázi a podlouhlého kalichu. A právě kalich je ozdobou celé rostliny. Jakmile totiž rostlina odkvete, kalich se zvětší a vytvoří balónkovitě nafouknutý lampiónek, který chrání bobuli s chutnou dužninou.

Lampionky mochyně peruánské: chutné plody sklízejte až do prvních mrazíků

www.nkz.cz

Mochyni pěstujte jako rajčata

Pěstujete rajčata? Tak úplně stejné nároky má i mochyně, však také patří do stejné čeledě. Spokojená bude v živné půdě, s vydatnou zálivkou a na sluníčku. Semínka se vysévají v únoru a březnu a předpěstované sazenice se pak na venkovní záhony vysazují v polovině května na vzdálenost 80 cm. Jelikož se lodyha často větví, kvůli riziku rozlomení mochyni raději vyvažte, někdy se postranní výhony vyštipují.

Co s nedozrálými plody mochyně? Nevyhazujte je, správně uskladněné dojdou a získají barvu, chuť i aroma

www.nkz.cz

Plody mohou být jedovaté

Plody mochyně zrají od konce srpna až do prvních mrazů a z jedné rostliny lze získat až 2 kg plodů. Bobule ukryté v kalichu mají žlutooranžovou barvu a jsou zdravé a chutné. Pozor si ale dejte na sklizeň pouze zralých plodů, nezralé jsou totiž mírně jedovaté. Zralost plodů poznáte dle květních kalichů, které získají šedozelenou barvu, před konzumací se však odstraňují. Zralé plody chutnají jako kiwi, jahody a meruňky dohromady. Bobule obsahují hodně vitamínu C a celou řadu minerálních látek.

3 netradiční druhy zeleniny, které stojí za to vyzkoušet

www.nkz.cz

Jak se mochyně zpracovává?

Kromě toho, že plody budete zobat v syrovém stavu, lze z nich udělat kompot, marmeládu, čatní nebo ovocné nápoje a saláty. Plody se používají jako ozdoba dezertů či koktejlů. 

Předpěstování zeleniny: silnou sadbu zajistí správná teplota při klíčení semen

www.nkz.cz

Pozor na nebezpečnou záměnu

Mochyni peruánskou, jejíž plody konzumujeme, si můžete lehko splést s její příbuznou mochyní židovskou, která se často využívá jako sušená do různých aranžmá. Mochyně židovská je ale nenáročná trvalka, které se daří v polostínu a je velmi invazivní. Celá rostlina je přitom mírně jedovatá. Zralý plod je sice jedlý, ale u citlivějších osob může jeho požití způsobit zdravotní potíže.

Není mochyně jako mochyně...

O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada