Proč zvolit asijskou zeleninu?
Zelenina, především plodová v podobě rajčat, paprik a okurek, má v našem jídelníčku své nezastupitelné místo. Ale, abychom tělu dodali i jiné živiny, je potřeba mít pestřejší sortiment zeleniny, a to především té listové. Sem řadíme nejen listový salát, špenát nebo třeba čekanku, ale i asijské druhy zeleniny. Listová zelenina totiž, kromě jiných látek, obsahuje hodně zeleného barviva chlorofylu, který je pro naše tělo velmi prospěšný.
3 asijské druhy listové zeleniny, které vás nadchnou
1. Zlateň
Možná si to ani neuvědomujete, ale zlateň věncovou máte mnozí z vás na zahradách. Jedná se totiž okopretinu jedlou (Chrysanthemum coronarium), která má květy ve středu sytě žluté a okraje bílé. Běžně se konzumuje ve Středomoří, ale největší uplatnění našla právě v Asii. Konzumují se listy a mladé výhonky, ale jedlé jsou i květní úbory. Listy se upravují stejně jako špenát nebo salát a hodí se i jako příloha k masu. Zlateň dorůstá do výšky 40 až 80 cm, a pokud ji nebudete konzumovat, i tak vám na zahradě nebo jen v nádobě udělá velkou okrasu.
2. Perila
Perila křovitá má křovitý vzrůst a konzumují se především její listy, které jsou dle druhu kulaté nebo zkroucené pilkovitě vykrajované. Listy se musí sbírat před květem a používáme je do salátů a jídel připravovaných na pánvi, kterým dodávají specifickou vůni. Perila se hodně přidává třeba do suši a v Asii ji využívají také v lidovém léčitelství, kdy pomáhá při nevolnostech, uvolňuje křeče a rozpouští hleny. Kvete v září a její květy jsou bílé. Perila vyžaduje pravidelně zavlažovanou a na živiny bohatou půdu.
3. Voňatka
Voňatka je aromatická, víceletá tráva někdy se jí také říká citronová tráva, protože při dotyku listy uvolňují nádhernou citronovou vůni. Aby se voňatce u vás líbilo, vyžaduje místo celoročně chráněné před deštěm, právě z toho důvodu se pěstuje v nádobě a v případě potřeby se přemístí. Mladá stébla voňatky se sbírají celoročně. Lze ji používat čerstvou i sušenou na čaj a do jídel. Voňatku najdete například v kari pokrmech, omáčkách a rybích pokrmech.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.