Kadeřávek je zimní poklad plný vitamínů, který můžete mít na své zahradě. Navíc je odolnější než růžičková kapusta

Jak a proč pěstovat kadeřávek?

I v zimě je možné zajít si na zahradu pro čerstvou zeleninu, pokud tedy budete pěstovat ty správné druhy. Výhodou u této zeleniny je to, že díky nízkým teplotám má mnohem lepší chuť a nedochází k úbytku vitamínů.

Tyto druhy se většinou vysévají během léta a teď v zimě je sklízíme. Mezi nejčastější zimní trio přitom patří především zimní odrůda póru, růžičková kapusta a kadeřávek. A právě kadeřávek (Brassica oleracea var. sabellica) nebo také jarmuz, na pár let zmizel z našich zahrad, aby se mohl v plné parádě vrátit. Trochu vám ho představíme, protože kadeřávek prostě na své zahradě musíte mít.

Jak vybrat a starat se o živý vánoční stromek v květináči: Zásadní věc zkontrolujte už v obchodě. Pozor na nekalou taktiku některých prodejců

www.nkz.cz

Co s kadeřávkem v zimě?

Pokud je kadeřávek dostatečně vyzrálý a vzrostlý, snáší mrazy až do -12 °C. Vysévá se v druhé půlce jara, díky čemuž ho můžete sklízet celou zimu, a je ještě otužilejší než růžičková kapusta. Kadeřávek patří do listové zeleniny a používáte či konzumujete ho podobně, jako třeba salát nebo špenát. I během zimy si tak můžete postupně odřezávat listy, a to zhruba od poloviny zimy až do jara, přičemž je nejlepší začít s jejich ořezem odspodu. Nejchutnější jsou listy ve chvíli, kdy přejdou mrazem, jsou neskutečně křehké a křupavé.

Co víte o hnojení rostlin v zimě? Vyzkoušejte své znalosti v kvízu

www.nkz.cz

Jak kadeřávek zpracovat?

Jak již bylo řečeno, je to listová zelenina, takže se z něj dělají různé saláty, přílohy nebo třeba smoothie. Důležité je, konzumovat ho co nejvíce čerstvý, bez teplené úpravy, protože si tak udrží mnohem více vitamínů a cenných látek. Kadeřávek lze ale i tepelně upravit stejně jako špenát, a díky nízké kalorické hodnotě je pak vhodný ve chvíli, kdy potřebujete shodit nějaké to přebytečné kilo.

Vysaďte na podzim topinambur. Sklízí se v zimě, má oříškovou chuť a upravuje se stejně jako brambory

www.nkz.cz

Správná úprava před konzumací

Aby vám kadeřávek chutnal co nejvíce, před přípravou odřízněte tuhé řapíky a silnější žebra. Listy pak povařte pár minut v malém množství mírně osolené vody nebo ponechte 5 až 10 minut v páře. Kadeřávek se nerozvaří ani při delším vaření, ale čím je tepelná úprava kratší, tím více si zachová živin a je křehčí. Takto upravené listy pak promíchejte s trochou olivového oleje, kapkou octa nebo citronu, přidejte dle chuti bylinky a sůl a získáte velmi chutnou a zdravou přílohu, která se hodí k masu, k různým zeleninovým směsím nebo k pečené dýni.

Kadeřávek je chutná, listová zelenina...

O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada