K obří sklizni okurek vám pomůže kopřiva a starý chleba: vyzkoušejte starodávný fígl

Základní živiny vyžaduje každá zelenina

Okurky, ať již nakládačky nebo hadovky, vyžadují kromě pravidelné závlahy také pravidelné dávky živin. Plodová zelenina je obecně doslova „žrout živin“ a pro tvorbu plodů vyžaduje nejen pečlivé vyhnojení pozemku, kde ji chcete pěstovat, ale dávku pohotových živin vyžaduje neustále, po celou vegetaci. Potřebné živiny můžete dodat buď zakoupenými, průmyslovými hnojivy, některé jsou vyloženě určené pro plodovou zeleninu, nebo si vystačíte s tím, co máte doma či na zahradě, kde tím nejlepším multivitamínem pro všechny rostliny je dobře uleželý kompost. Okurky, stejně jako ostatní plodová zelenina jako jsou rajčata a papriky, vyžadují dostatek základních tzv. biogenních prvků jako je dusík, draslík, fosfor a vápník, z ostatních prvků především hořčík a síru.

Každý prvek hnojiva má svůj jasný úkol

Základní hnojiva nesmí chybět v žádné výživě a každé působí v určité fázi vývoje rostlin. Dusík je důležitý především v první fázi růstu a vývoje rostlin, je tedy důležité, aby byl v přijatelné formě obsažen v půdě, kam sadbu okurek vysazujete. Díky dusíku budou rostliny nejen zelené, bez světlých či žlutých skvrn, ale také budou mít silný a zdravý vzrůst. Draslík je důležitý pro zajištění obranyschopnosti rostliny a spolu s fosforem se starají o správný vývin kořenů. Fosfor má pak na starosti tvorbu květů a plodů. Hořčík a síra jsou důležité pro to, aby byly rostliny silné a vitální, jakmile je nedostatek hořčíku, který je důležitý pro fotosyntézu, jsou listy okurek nažloutlé. Je-li nedostatek síry, jsou stonky okurek křehké a slabé.

Neutrácejte za průmyslová hnojiva: stačí Kopřiva a chleba 

Zakoupit si již připravená hnojiva v obchodě je samozřejmě mnohem jednodušší způsob, jak nejen okurkám dodat potřebné živiny, ale pokud se vám do obchodu zrovna nechce nebo zkrátka nechcete či nemůžete utrácet peníze za hnojiva, máme pro vás řešení. Abyste totiž rostlinám dodali výše uvedené živiny, postačí vám k tomu pár kopřiv a starý chleba. Tyto dvě suroviny totiž společně dokážou vyrobit poctivý multivitamín, díky kterému sklidíte obří úrodu. Výroba přírodního hnojiva je přitom naprosto jednoduchá a velmi účinná.

Jak vyrobit hnojivo z kopřiv a chleba?

Někde již kopřivy plně rostou, někde budete muset ještě chvíli počkat, nicméně na výsadbu okurek máte stále dostatek času. Kopřivy nasekáte na menší kousky a dáte do nádoby, k tomu přidáte nakrájený starý chleba. Právě díky kvasnicím v chlebu začne kvasný proces, který vše urychlí. Kopřivy s chlebem zalijte vodou a nechte zhruba 5 dnů kvasit. Po této době hnojivo přeceďte a před použitím nařeďte vodou v poměru 1:10. Tímto hnojivem pak zalévejte okurky jednou týdně a sami uvidíte, jak se budou mít čile k světu. A co teprve ta úroda..

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada