Logr: přírodní hnojivo, co láká žížaly a vylepšuje půdu
Kávová sedlina má mírně kyselé pH, z toho důvodu se hodí především k rostlinám, jimž vyhovuje kyselá půda. Je to takový malý zázrak obsahující draslík, hořčík, dusík a spoustu dalších minerálních látek. Právě draslík a dusík jsou hlavními složkami známých NPK hnojiv. Draslík pomáhá rostlinám přijímat vodu, posilňuje rostlinná pletiva a zvyšuje obranyschopnost rostlin.
Do kompostu i přímo k venkovním rostlinkám je možné logr vylít rovnou z šálku. Pokud je ale sucho, je lepší rostlinu poté zalít, aby se naředil, a ještě lépe, ho rozhrnout. Pamatujete babičku, jak šla vždy s hrnečkem od kávy k hortenziím, aby měly sytější barvu? K pokojovým rostlinám jej nejprve usušíme rozhrnutím na papír, a poté dávkujeme po menším množství, nebo jej smísíme se zeminou.
Kromě toho logr svou strukturou vylepšuje strukturu zeminy. Půda je pak kypřejší, lépe absorbuje vodu, provzdušněná, a navíc káva láká žížaly. Ty jsou užitečné nejen v kompostu. Naopak slimáky či mravence by měl odpuzovat a někdo jej používá i k odrazení koček, aby nelezly do záhonů.
Jaké rostliny logr milují a které ho nesnesou?
V první řadě fanoušků jsou to ty, co si libují v kyselé půdě obohacené kompostem: hortenzie, azalky, rododendrony, kapradiny, hosty, vřesy a borůvky. Stejně tak jej ocení například růže, orchideje, muškáty, magnolie, maliny i ostružiny.
Přidání kávové sedliny se vyvarujeme u rostlin jako jsou bylinky a většina zeleniny, hlavně košťáloviny, levandule, sukulenty a juka, skalničky, čemeřice, karafiáty, zlatice a oleandry, vinná réva.
Čajové pytlíky: nejen hnojivo, ale úžasný mulč a urychlovač kompostu
Stejně jako kávová sedlina, obsahuje čaj spoustu cenných látek, především dusík a draslík. Použít jako hnojivo se dají už jednou vylouhované čajové lístky nebo rovnou vylouhovaný pytlík s čajem. Ty opětovně zalijeme a připravíme si tak nový výluh.
Nejvhodnější je čaj zelený, ale použít se dá i kopřivový či heřmánkový, který má pozitivní účinky na výsevy, nebo také přesličkový, který zvyšuje obranyschopnost rostlin proti houbovým chorobám.
Čajové pytlíky výborně zadržují vlhkost, pokud je tedy umístíme ke kořenům a jemně zahrneme hlínou, udrží rostlinky déle svěží a během zálivky uvolňuje ke kořenům své blahodárné živiny.
Máme-li kompost či kompostér, určitě neházíme vyluhované pytlíky do koše, ale zužitkujeme je v něm. Pozor dejte na složení pytlíku, může obsahovat plasty. Kyseliny v čaji fungují jako urychlovač kompostu – urychlují jeho rozpad, a ten potom uzraje dříve.
Čaj používáme k rostlinám výše uvedeným, podobně jako u kávové sedliny.
Zázračný popel proti hnilobě rajčat, briketový nepoužívejte!
Oproti logru a čaji, popel obsahuje velké množství vápníku (kolem 30 %), až 8 % draslíku, dále pak fosfor a hořčík. Hodí se tedy (díky vápníku) přesně opačně k rostlinám vyžadujícím zásaditou půdu. Vyhněte se mu tedy hlavně u azalek, hortenzií a borůvek. Ovšem do kompostu se hodí úplně stejně.
Popel používáme vždy pouze čistě dřevěný, řádně vychladlý! Eventuálně se dá použít popel z lisovaných briket bez přídavků pojiv. Sypeme buď přímo do záhonu k rostlinám, z popelu se pak budou do půdy uvolňovat důležité minerály postupně, nebo pracnější způsob, kdy popel rozpustíme v konvici a zaléváme. Používáme zhruba 0,5 – 1 kg popela na 1 litr vody, což postačí na pohnojení až 5 m čtverečných záhonu.
Kromě toho, že u rajčat a paprik funguje i jako hnojivo, poskytuje jim ochranu před zahníváním a hnědnutí spodních listů. Stačí rozhodit pár hrstiček kolem rostliny. Hniloba u rajčat je nejčastěji způsobena právě nedostatkem vápníku, který popel naštěstí hojně obsahuje, o zbytek se postará fosfor.
Popel i na plevel a uchování semen
Popel se dá využít taktéž pro boj s plevelem zasypáním velkým množstvím popela a zalitím vodou. Zlikvidujete tak například bodláky nebo křídlatku japonskou.
V zahradě popel využijeme i pro uchování semen, která díky němu zůstanou v suchu.
I slimáci zůstanou díky popelu v suchu. Můžeme jím obsypat záhony nebo přímo rostliny, slimáci přes popel nepolezou, ale za deště ochrana končí.
Nejvíce popel ocení plodová zelenina, cibuloviny, jahody, maliny, rybíz, angrešt, brambory, ale i okrasné rostliny.
Zdroj bylinných čajů: ekolist.cz