Proč a jak pěstovat ředkvičky?
Málokdo ví, že tolik častá zelenina, jako je ředkvička setá (Raphanus sativus), vůbec není naší domácí zeleninou, ale její původ sahá až do dalekého Japonska a Číny. U nás však natolik zdomácněla, že jsme ji pojali za svoji vlastní. Máte-li konzumaci ředkviček v oblibě, dobrou zprávou je, že je lze pěstovat všude, jak na záhoně, tak ve skleníku, pařeništi či klidně v nádobě na balkoně a terase. Od výsevu po sklizeň uplyne pouze měsíc, a pokud vyséváte průběžně, můžete je sklízet po celou sezónu.
Ředkvičky jsou zdravé
Není to žádným tajemstvím, když řekneme, žeředkvička je pro naše zdraví, stejně jako jiné druhy zeleniny, velmi prospěšná. Však naše babičky moc dobře věděly, proč nám je vždy podsouvaly k jídlu. Ředkvičky mají vysoký obsah kyseliny listové, což je dobré nejen pro nastávající maminky, a obsahují také vitamíny skupiny B, vitamíny K, draslík, mangan, hořčík, vápník i železo. Nehledě na to, že díky silicím, které jim propůjčují typickou štiplavou chuť, čistí střeva, podporují trávení a zbaví vás dokonce škytavky.
Jak ředkvičky správně vyset?
Abychom se kýžené sklizně dočkali, musíme pro výsevy ředkviček dobře připravit půdu. Ředkvičky jsou nenáročné, ale vyžadují slunce a živiny, nejlepší je kompost nebo průmyslová univerzální hnojiva. Do skleníku a pařeniště se ředkvičky vysévají již v polovině února, na venkovní záhony od začátku března, záleží na nadmořské výšce, v jaké se zahrada nachází. Vyséváme do řádků, kdy vzdálenost mezi řádky je 15 cm a vzdálenost semen v řádku asi 5 cm. Pokud se vám nepodaří dodržet vzdálenost mezi semínky a vypadne vám jich více, než byste chtěli, nechte to tak, jakmile začnou růst, tak je protrháte. Půdu udržujte neustále vlhkou, ale nepřelévejte ji, jinak se v ní budou šířit houbové choroby. Ředkvičky sklízejte průběžně, protrháváním větších bulviček. Stejný postup výsevu zvolte i u pěstování v nádobách na balkoně či terase, kde ale budete muset častěji zalévat, a to především na místech exponovaných na jižní stranu.
Věděli jste, že ředkvička..
Jak již bylo řečeno v úvodu, ředkvičky bereme už jako takovou samozřejmost a málokdo se o ni zajímá více. Možná vás ale překvapíme, když vám o nich prozradíme pár věcí, které možná ani nevíte. Věděli jste třeba, že chcete-li se zbavit škytavky nebo bolestí břicha, měli byste sníst pár ředkviček? Bylo také zjištěno, že ve starověkem Egyptě se ředkvičkami, česnekem a cibulí platilo dělníkům, kteří stavěli pyramidy. Příbuznými ředkviček jsou brokolice a květák a některé druhy ředkviček mohou vážit až 45 kg. Zajímavostí je i samotný latinský název „Raphanus“, což znamená „rychle se objevit“, jedná se totiž o zeleninu s nejrychlejším vývojem.
O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.