Ředkvičky si samozřejmě můžeme každý den koupit v obchodě, ale každý, kdo jednou ochutnal ty domácí, vlastnoručně vypěstované, mi dá za pravdu, že ty z obchodu nestojí za nic. Výborná zpráva je, že i když nemáte zahradu, ale alespoň balkon či terasu, i vy se můžete těšit z úrody, stačí nějaká nádoba, která udrží zeminu a vodu.
Ředkvičky nesnáší vysoké teploty, jinak mají sklon k vyšeptávání
Z toho důvodu se ředkvičky berou jako jarní zelenina, protože v té době ještě žádná horka nepanují. Jakmile totiž ředkvička má růst za vysokých teplot, přes den svěsí listy a dojde k minimalizaci asimilace. Díky tomu tvoří protáhlé, na průřezu dřevnatějící bulvičky, a má sklon k vyšeptávání, tzn., tvorbě dutinek v dužnině. Panují-li dlouhé letní dny, mnohem více vybíhají do květu. Naštěstí léto bude za chvíli končit a nastane ta nejvhodnější doba pro výsev další várky ředkviček.
Jak a kdy zasadit ředkvičky: jejich výsev má svá pravidla
Druhá polovina srpna a začátek září je vhodná doba pro podzimní pěstování ředkviček. Sejte do řádků 12-15 cm, do hloubky 1-2cm, přičemž výsevek se pohybuje kolem 2,5-3,5g/m2. Abychom zabránili škůdcům v likvidaci ředkviček, především dřepčíkům a květilkám, můžeme použít netkanou textilii, kterou jsme používali na jaře pro přirychlování. Nezapomeňte dostatečně zavlažovat a to především v době tvorby bulviček, vlhkost musí být stejnoměrná, aby byla zachována zdravá, vnitřní struktura bulviček. Ředkvičky můžeme sklízet až do podzimního podzimu, mladé rostliny snesou mrazy do -3 °C a starší až -6 °C.
Jak pěstovat ředkvičky na balkoně?
Nemáte-li zahradu, nevadí. Pokud máte balkon, stačí vám pro pěstování ředkviček truhlík, nejlépe samozavlažovací, ať nemusíte neustále myslet na zálivku. Do truhlíku vyséváme „naširoko“, pak je vyjednotíme na 3-5 cm a zhruba za měsíc sklízíme. Velmi vhodnou odrůdou nejen na balkony je odrůda Ester.
Na co je zdravá ředkvička?
Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, což je antioxidant zodpovědný za podporu naší imunity. Obsahují také kyselinu listovou, která je nezbytná pro zdravý vývoj a růst lidského plodu a právě budoucí maminky by ředkvičky měly baštit po kilech. Tato kyselina je prospěšná i pro malé děti v době růstu.
Ředkvičky jsou také bohatým zdrojem selenu, který pomáhá našemu tělu zbavovat se těžkých kovů a podporuje produkci hormonů štítné žlázy. A to není vše, v ředkvičkách najdete také vápník, hořčík a draslík. A to už stojí za to, abychom je znovu vyseli, co myslíte?
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.